NAZAL POLİPOZİSLİ KRONİK RİNOSİNÜZİT HASTALARINDA 17Q21 VARYANT ANALİZİ - ÖZEL, İLHAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Nazal polipli kronik rinosinüzit, nazal kavite ve paranazal sinüs mukozasını etkileyen kronik inflamatuar bir hastalıktır ve birçok çalışma yapılmasına rağmen patofizyolojisi henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada; etyopatogenezi net olarak aydınlatılamamış olan nazal polipozisin genetik altyapısı ve astımla olan ilişkisi göz önünde bulundurularak, astım gelişmesinde rolü kanıtlanmış olan 17q21 kromozom yapısında bulunan ORMDL3 ve LRRC3C gen polimorfizmleri, serum IFN-?, IL-4, IL-5 ve IL-13 seviyeleri incelenerek, nazal polipozis oluşumundaki rolleri değerlendirilmiştir. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları polikliniğine başvuran nazal polipozis ve sağlıklı kontroller çalışmaya dahil edilmiştir. Grup 1: eozinofilik nazal polip tanısı konulan ve astımı olan, grup 2: eozinofilik nazal polip tanısı konulan ve astımı olmayan, grup 3: non-eozinofilik nazal polip tanısı konulan ve astımı olmayan, grup 4: sağlıklı bireylerden oluşturuldu. ORMDL3 geni rs7216389 polimorfizim açısından gruplar karşılaştırıldığında kontrol grubuna göre grup 1 'de vahşi tip allelin anlamlı olarak arttığı gözlendi (genotipler için; p=0.002, OR:4.023 (1.227-13.191, alleller için p=0.046, OR: 1.844 (1.048- 3.244). LRRC3C geni rs3744246 polimorfizm açısından gruplar arasında ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı değişiklik gözlenmedi (p>0,05). ORMDL3 ve LRCC3C polimorfizimlerine ait genotipler ile serum IFN-?, IL-4, IL-5 ve IL-13 düzeyleri arasında yapılan karşılaştırmada gruplar arasında herhangi anlamlı bir ilişki olmadığı gözlendi (p>0,05). Çalışmamızda eozinofilik nazal polipozis ve non-eozinofilik nazal polipozis gelişiminde rol oynayan IL-5 ve IL-13'ün serum düzeyleri yüksek bulunurken, serum IFN-? düzeyi düşük olarak izlendi. IL-4 düzeyi, astım tanılı nazal polipozis grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu. Gen polimorfizmi açısından bakıldığında ORMDL3 gen polimorfizmi astım tanısı olan eozinofilik nazal polipozisli hastalarında etyopatogenezinde etkili olduğunu tespit ettik. Astım tanısı olmayan eozinofilik nazal polipoziste ve non-eozinofik nazal polipoziste gen polimorfizmi gözlenmedi.

Chronic rhinosinusitis with nasal polyps is a chronic inflammatory disease affecting the nasal cavity and paranasal sinus mucosa, and although many studies have been conducted, its pathophysiology is not yet fully known. In this study; considering the genetic background of nasal polyposis, whose etiopathogenesis has not been clearly elucidated, and its relationship with asthma, ORMDL3 and LRRC3C gene polymorphisms and serum IFN-?, IL-4, IL-5 and IL-13 levels were examined, and their roles in nasal polyposis were evaluated. Nasal polyposis and healthy controls who applied to Fırat University Medical Faculty Otorhinolaryngology outpatient clinic were included in the study. Group 1: eosinophilic nasal polyps diagnosed with asthma, group 2: eosinophilic nasal polyp diagnosed without asthma, group 3: non-eosinophilic nasal polyp diagnosed and without asthma, group 4: healthy individuals. When the groups were compared in terms of ORMDL3 gene rs7216389 polymorphism, a significant increase was observed in the wild type allele in group 1 compared to the control group (for genotypes; p = 0.002, OR: 4.023 (1.227-13.191, for alleles p = 0.046, OR: 1.844 (1.048- 3.244)). ). LRRC3C gene rs3744246 polymorphism did not differ significantly between groups and when compared with the control group (p> 0.05). In the comparison between the genotypes of the ORMDL3 and LRCC3C polymorphisms and serum IFN-IL, IL-4, IL-5 and IL-13 levels, no significant relationship was observed between the groups (p> 0.05). In our study, serum levels of IL-5 and IL-13, which play a role in the development of eosinophilic nasal polyposis and non-eosinophilic nasal polyposis, were found to be high, while serum IFN-? levels were observed to be low. IL-4 level was found to be significantly higher in the nasal polyposis group with asthma. In terms of gene polymorphism, we found that ORMDL3 gene polymorphism is effective in etiopathogenesis in patients with eosinophilic nasal polyposis with a diagnosis of asthma. No gene polymorphism was observed in eosinophilic nasal polyposis and non-eosinopic nasal polyposis without a diagnosis of asthma.
17Q21 variant analysis in nazal polyposis chronic rhinosinusit patients
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz