Kendinden Nefret Ölçeği’nin Türkçeye Uyarlanması ve Psikometrik Yönden İncelenmesi - Kardaş, Selami; Güner, Halım; Okan, Nesrullah (My University, 2021)
Nefret etmek olumlu bir karakter olmasa da insanın doğasında var olan duygulardandır. Başkasından nefret etme gibi insanın kendinden nefret etmesi de yaşanılan duygulardandır. Kişinin kendinden nefret düzeyinin bilinmesi kişinin duygu durumunu ölçmede önemlidir. Bu amaçla bir ölçek geliştirilmiştir. Bu çalışmada, geliştirilen bu yedi maddelik kendinden nefret ölçeğinin kısa versiyonun Türkçeye uyarlanması yapılmıştır. Uyarlamada dil eşdeğerliliği literatürdeki basamaklar takip edilerek sağlanmıştır. Yapı geçerliliği için 465 üniversite öğrencisinden toplanan veri ile açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve 282 öğrenciden toplanan veri ile de doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Yapılan AFA ve DFA analizleri sonuçlarına göre ölçeğin tek boyutlu ve 7 maddeli yapısı orijinal makaledeki gibi doğrulanmıştır. Ölçüt geçerliliği için de DASS-21 ölçeğinin stres alt boyutu kullanılmıştır. Doksan öğrenciden toplanan veriler ile kendinden nefret ölçeği ile stres arasındaki ilişkiye bakılmış ve korelasyon değeri r=.449 çıkmıştır. Uyarlama yapılan ölçeğin güvenirliği için Cronbach alfa değerine ve %27’lik alt ve üst dilimlerin ayırıcılık özelliğine bakılmıştır. Analiz sonucunda ?=.906 ve anlamlı bir t-testi değeri (t= 23,90; p<,001) elde edilmiştir. Sonuç olarak uyarlama aşamalarında uygun analiz sonuçları elde edilmiş ve Kendinden Nefret Ölçeği literatüre kazandırılmıştır.
Keywords: Adaptasyon; ölçek uyarlama; geçerlik; güvenirlik; kendinden nefret