ELAZIĞ İLİ İÇİN TİROİD HORMONLARININ NORMAL DÜZEYLERİNİN TESPİTİ - ARAL, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2000)
Tiroid hastalıkları (özellikle endemik guatr vs.) dünyada ve ülkemizde yaygın olarak görülen yoğun ve önemli bir sorundur. Tiroid hastalıklarının kesin tanısında önemli güçlükler vardır. Bir bölgenin coğrafık yapısı, o bölgenin besin kaynaklan ve beslenme alışkanlıkları, içme sularının kimyasal yapısı ve bölgenin ilaç tüketimi gibi özellikleri tiroid hormon salınımını artırır ya da azaltır. Bu çalışma memleketimizin ve ilimizin özel durumu, yani yaygın iyot yetersizliği ve belki diğer bazı faktörlerinde tiroid hastalıklarının ortaya çıkmasında oynadığı rol dolayısı ile tiroid hormonlarının daha duyarlı ve daha stabil bir yöntem olan kemilumminoassay yöntemiyle analizleri neticesinde ilimiz normal düzeylerinin saptanması için değişik yaş gruplarından 130 kadın, 130 erkek, toplam 260 sağlıklı bireyde planlandı. Bu çalışmada elde edilen en önemli sonuç, serum TT3, TT4, sTj, ST4, ve TSH hormon düzeylerinin Elazığ yöresi için normal değer aralıklarının saptanmasıdır. Çalışmanın sonuçlarına göre TT3 normal değer aralıkları (0,62-2,00 ng/ml), TT4 (3,8-12,3u.g/dl), ST4 (0,75-1,68 ng/dl), sT3 (2,20-3,85 pg/mlj, TSH (0,54-5,00 mlU/ml) olarak saptanmıştır. Bu sonuçlar; Amerika Birleşik Devletleri., İngiltere ve Türkiye geneli normal değer aralıkları ile uyumluluk göstermektedir. Özellikle ülkemizde endemik olsun olmasın hemen her bölgenin normal tiroid hormon değer aralıklarının bilinmesinin; tiroid hastalıklarının teşhisinde, uygun tedavi rejimlerinin belirlenmesinde ve tedaviye cevaplarının izlenmesinde, diğer teşhis yöntemleri ve klinisyenlerle korele bir çalışma disiplini içerisinde faydalı olacağına inanıyoruz.
Determination of normal levels of thyroid hormones in Elazığ city
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyokimya; Biochemistry; Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Endocrinology and Metabolic Diseases