Moleküler markerlerin hayvan yetiştiriciliği ve genetiğinde kullanımı - Gürses, Murad; Bayraktar, Metin (My University, 2014)
Son 30 yı lda moleküler biyolojinin geli ş imi çiftlik hayvanları n ı n seleksiyonu ve genetik ilerlemesi içinheyecan verici yakla ş ı mlar olu ş turmu ş tur. DNA markerleri bireysel tan ı mlama, ebeveyn tayini vegenetik hastal ı kları n kontrolünde ş imdiden yayg ı n bir uygulama alan ı bulmu ş tur. Fakat as ı lkullan ı mları genotipik seleksiyon uygulamaları için kantitatif karakter lokusları n ı n belirlenmesiyönünde olacaktı r. Moleküler markerlerin hayvan ı slah ı ve geneti ğ indeki uygulama alanları n ı pratikveya k ı sa dönem ve uzun dönem olmak üzere iki ana ba ş l ı k altı nda toplamak mümkündür. Pratikveya kı sa dönem uygulama alanları bireysel tan ı mlama, ebeveyn tayini, genetik hastal ı kları nkontrolü, genetik uzakl ı ğı n tahmini, implantasyon öncesi yavru cinsiyetinin ve ikizli ğ inbelirlenmesidir. Uzun dönem uygulama alanları genom haritaları n ı n olu ş turulmas ı , kantitatifkarakter lokusları n ı n belirlenmesi, marker destekli seleksiyon, genetik çe ş itlilik ve genetikkaynakları n ı n korunmas ı çal ı ş maları d ı r.
Keywords: Genetik ve Kalıtım; Veterinerlik