K-Means Kümeleme Yöntemi ile Konutlarda Kullanılan Elektrikli Cihazların Güç Tüketimi ve Harmonik Bileşenlerinden Karakter Analizi - Yıldız, Mustafa Şen; Arikan, Oktay; Erenoğlu, Ayşe; Kekezoğlu, Bedri (Fırat University, 2021)
Sanayileşmenin artması ve teknolojik gelişmeler, elektrik enerjisine olan ihtiyacı ve enerji kalitesine olan etkiyi artırmaktadır. Bu durum, elektriksel yüklerin izlenmesi ve kontrol edilmesi ihtiyacını doğurmaktadır. Konutlarda kullanılan elektrikli cihazların ölçüm ve denetimi amacıyla farklı akıllı ölçüm uygulamaları ve makine öğrenmesi algoritmaları denenmektedir. Bu çalışmada, evsel cihazların, temel güç tüketim parametreleri ve ürettikleri harmonik bileşenler dikkate alınarak her bir cihazın güç tüketim karakterleri incelenmiştir. Ölçümler, K-Means kümeleme algoritması ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, yeterli sayıda öznitelik dikkate alınması durumunda her bir cihazın güç tüketim karakterlerine ulaşılabileceği gözlemlenmiştir.

Industrialization and technological developments increase the need for electrical energy and the impact on energy quality. Therefore, it is needed to monitoring and controlling of electrical loads. Different intelligent measurement applications and machine learning algorithms are tried for measurement and control of electrical devices used in residences. In this study, the power consumption characteristic of each residential device are measured by considering the basic power consumption parameters and harmonic components. Measurements were analyzed by K-Means clustering algorithm. As a result of the analysis, it is observed that the power consumption characteristics of each device can be achieved if sufficient number of features are taken into account.
Characteristics of Power Consumption and Harmonic Components of Electrical Appliances Used in Residences with K-Means Clustering Method