İngilizce'de Relative Clause Konusunun Öğretiminde Bilgisayar Destekli Öğretim ile Geleneksel Yöntemin Öğrenci Başarısı Üzerine Etkisinin Karşılaştırılması - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Sertdemir, Oya Düşmez (My University, 2005)
Bu çalışmanın amacı, İngilizce'de 'Relative Clause' konusunun öğretilmesinde, öğrenci başarısı üzerinde bilgisayar destekli öğretim ile geleneksel yöntem arasında herhangi bir farklılık olup olmadığını belirlemektir. Araştırma Elazığ Özel Bilgem Koleji'nde 8. sınıflarda okuyan öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Bu deneysel çalışmada, bir deney bir de kontrol grubu bulunmaktadır. Deney ve kontrol gruplarının her birinde 14'er öğrenci olmak üzere toplam 28 öğrenci bulunmaktadır. Araştırma dört hafta sürmüştür. Deney grubunda bilgisayar destekli öğretim yapılırken, kontrol grubunda geleneksel yöntem izlenmiştir. Araştırma ile İngilizce dersinde Relative Clause konusuna ait bilgi ve kavrama basamağında hedeflenen davranışlara ulaşmada deney grubuna uygulanan bilgisayar destekli dil öğretimi daha etkili bulunmuştur. Bu sonuçtan hareketle, bilgisayar destekli dil öğretiminin sadece özel okullarda değil, aynı zamanda devlet okullarında da uygulanması; sınıflarda sadece ders kitabı ve yazı tahtasının temel araç olarak kullanılmaması; öğrencilerin motivasyonlarının da sağlanması için bilgisayarların kullanılması ve bilgisayar destekli dil öğretiminin öğretmenlere tanıtılması gibi önerilerde bulunulmaktadır.
Keywords: Dil eğitimi; yabancı dil öğretimi; ingilizce eğitimi; geleneksel eğitim; bilgisayar destekli eğitim