Köpeklerde genu eklemindeki deneysel artrodez uygulamalarında kaynaşmanın uyarılması amacıyla koral ve spongiyöz otogref kullanımının karşılaştırılması - Ünsaldı, E.; Bulut, S.; Özercan, İ.; Durmuş, A. S. (My University, 2001)
Bu çalışmada köpeklerde genu ekleminde artrodez uygulaması ve bu uygulamalarda kaynaşmanın uyarılması amacıyla koral ve spongiyöz otogref kullanımı denenmiştir. Farklı ırk, yaş ve cinsiyette toplam 27 köpek üzerinde gerçekleştirilen bu çalışmada denekler 3 eşit gruba ayrıldılar. Bütün olgularda genu ekleminde artrodez uygulandı. Birinci grupta artrodez bölgesinde hiçbir uygulama yapılmayarak kontrol grubu olarak bırakıldı. 2. grupta kaynaşmayı hızlandırmak için spongiyöz otogref, 3. grupta ise koral (doğal mercan) kullanıldı. Genu ekleminin fiksasyonu çoklu Steinmann pin uygulaması ile gerçekleştirildi. 15 gün aralıklarla alınan radyografilerde, gref kullanılmayan 1. grupta kaynaşmanın diğer gruplara göre daha yavaş olduğu saptanırken, 2. ve 3. gruptaki olguların arasında belirgin bir farklılık gözlenmedi. Klinik incejemelerde, 1. gruptaki olgularda topallık daha fazlayken, 2. ve 3. gruplarda daha az olarak saptandı. Operasyon sonrası 2., 4. ve 6, aylarda ötenazi edilen köpeklerden alınan doku örneklerinin incelenielerinde,her üç grupta da 2. aydan itibaren gözlenen yeni kemik oluşumunun, zamanla artarak devam ettiği saptandı. 3. gruptaki olgularda, koral granüllerinin zamanla rezorbe olduğu ve 6 aylık izleme süresi sonunda ise rezorpsiyonun tamamlandığı belirlendi. Sonuç olarak, köpeklerde endikasyo'n bulunduğunda, genu ekleminde artrodezin gerceklestirilebilecegi, fıksasyonun sağlanmasında çoklu Steinmann pin yönteminin uygulanabileceği saptanmıştır. Artrodez uygulamalarında eklem yüzeyleri kaldırılarak kemikler karşı karşıya getirilse de bölgede gref kullanımının yararlı olacağı belirlenmiştir. Spongiyöz otogref ve koralin artrodez uygulamalarında osteogenezisi ve dolayısıyla kaynaşmayı hızlandırdığı kanısına varılmıştır.
Keywords: Radyografi; köpek; eklem hastalıkları; süngersi kemik otogrefi; diz (at; köpek); artrodezi; otogreft; deneysel enfeksiyon; mercan