DİOKSAN ZN(II) KOMPLEKSİNİN İNHİBİTÖR AKTİVİTESİNİN İNCELENMESİ - KAYA, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2025)
Dioksan kompleksleri, yapılarında bulunan grupların varlığı nedeniyle farklı türde aktiviteler göstermiştir. Bu kompleks, özellikle tıp alanında, örneğin kanser tedavi sürecinde, birçok kullanım alanına sahiptir. Bu çalışma, 1,4-dioksan ligandına sahip çinko Zn(II) kompleksinin teorik sonuçlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Hesaplamalar için uygun bir temel set olarak DFT/B3LYP teorik yöntemi ve 6-311G(d,p) temel seti seçilmiştir. Bu çalışmada farklı spektroskopik özellikler analiz edilmiş ve hesaplanmıştır. Hesaplanan özellikler arasında UV, FT-IR, NMR ve moleküler elektrostatik potansiyel haritası yer almaktadır. Son olarak, çinko (Zn) üzerindeki inhibitör aktivite, kuantum kimyasal yöntemlerle hesaplanmıştır. Kompleksin yüksek bir aktiviteye sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Dioxane complexes have exhibited various types of activities due to the presence of specific functional groups in their structures. This complex, in particular, has a wide range of applications, especially in the medical field, such as in cancer treatment processes. This study aims to analyze the theoretical results of the zinc Zn(II) complex containing the 1,4-dioxane ligand. For the calculations, the DFT/B3LYP theoretical method and the 6-311G(d,p) basis set have been selected as appropriate computational tools. In this study, various spectroscopic properties have been analyzed and calculated. The calculated properties include UV, FT-IR, NMR, and molecular electrostatic potential (MEP) mapping. Finally, the inhibitory activity of zinc (Zn) was evaluated using quantum chemical methods. The results indicate that the complex exhibits high inhibitory activity.
The investigation of the inhibitory activity of the dioxane Zn(II) complex
Keywords: Kimya