CAD/CAM İLE ÜRETİLMİŞ POLİETERETERKETON POST SİSTEMLERİNİN DENTİNE BAĞLANMA DAYANIMLARININ İTME TESTİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - TURAL, ÜMRAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Çalışmamızın amacı farklı içerikteki PEEK materyalleri kullanarak hazırlanan dental postların dentine bağlanma dayanımlarının itme testi ile değerlendirilmesi ve ayrılma tiplerinin karşılaştırılmasıdır. Çeşitli sebeplerle çekilmiş 60 tane mandibular premolar diş rastgele 3 gruba ayrıldı (n=20). Her bir gruptaki dişin koronali, mine-sement sınırının 2 mm apikalinden kesildi. Kanal içi post preparasyonu yapılmış dişlere CAD/CAM yöntemi ile her biri farklı içerikteki PEEK materyalinden 20'şer adet kişisel post elde edildi. Elde edilen postların yarısına Monobond, diğer yarısına Visiolink bağlanma ajanları uygulandı. Panavia F 2.0 dual kür rezin siman ile simante edildi. Her bir dişten koronal, orta, apikal olmak üzere 1-mm kesitler alındı. 180 adet dentin diski elde edildi ve 0.5 mm/dk hızla geleneksel test cihazında bağlanma dayanımı başarısız olana dek itme kuvveti uygulandı. Bağlanma dayanımın başarısız olduğu değerler MPa cinsinden kaydedildi. Çalışmada, istatistiksel analiz için ANOVA testi ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Sonuçlar yorumlanırken anlamlılık düzeyi olarak 0,05 kullanılmış olup; p<0,05 olması durumunda anlamlı bir farklılığın olduğu, p>0,05 olması durumunda ise anlamlı bir farklılığın olmadığı belirtilmiştir. Bağlanma dayanımı (MPa) üzerine etki eden faktörler incelendiğinde; materyallerin bağlanma dayanımı (MPa) üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunmaktadır (p<0,05). Kesitlerin bağlanma dayanımı (MPa) üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunmaktadır (p<0,05). Bond türünün bağlanma dayanımı (MPa) üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunmaktadır (p<0,05). Materyal ve kesit etkileşiminin bağlanma dayanımı (MPa) üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunmamaktadır (p>0,05). Materyal ve bond etkileşiminin bağlanma dayanımı (MPa) üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunmamaktadır (p>0,05). Kesit ve bond etkileşiminin bağlanma dayanımı (MPa) üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunmamaktadır (p>0,05). Materyal, kesit ve bond etkileşiminin bağlanma dayanımı (MPa) üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunmamaktadır (p>0,05). Postlar ve adeziv rezin simanlar arasındaki bağlanma dayanımı başarısızlık tipleri steromikroskop ile 40x büyütmede incelendi. Gruplar içerisinde en fazla oranda adeziv başarısızlık olduğu rapor edildi. Yapılan çalışma sonucunda saf PEEK ve modifiye PEEK materyallerinden üretilen postlar klinik kullanımda başarı göstereceği konusunda umut vermiştir. Anahtar kelimeler: Post, Rezin Siman, Polieter Eter Keton, PEEK, Bağlanma dayanımı, İtme Testi

The purpose of this study is to evaluate the bond strength to dentin of dental posts prepared using PEEK materials with different contents by push test and to compare the separation types. 60 mandibular premolar teeth which extracted for various reasons were randomly divided into 3 groups (n=20). The coronal part of teeth was cut off 2 mm above of the cemento-enamel junction. 20 individual posts were obtained from PEEK material with different contents by CAD/CAM method for teeth which canals prepared for their intracanal posts. Monobond bonding agents were applied to half of the obtained posts and Visiolink bonding agents were applied to the other half. It was cemented with Panavia F 2.0 dual cure resin cement.2 mm sections were taken from each tooth, coronal, middle and apical. 180 dentin discs were obtained and force was applied at 0.5 mm/min until the bond strength failed in the universal testing machine. The values at which the bond strength failed were recorded in MPa. When the factors affecting the bond strength (MPa) are examined; there is a statistically significant effect on the bond strength (MPa) of the materials (p<0.05). There is a statistically significant effect on the bond strength (MPa) of the sections (p<0.05). The bonding agent type has a statistically significant effect on the bond strength (MPa). It has a significant effect (p<0.05). The interaction of material and cross-section has no statistically significant effect on bond strength (MPa) (p>0.05). The interaction of material and bond has no statistically significant effect on bond strength (MPa) ( p>0.05). The interaction of cross-section and bond has no statistically significant effect on bond strength (MPa) (p>0.05). Interaction of material, cross-section and bond has no statistically significant effect on bond strength (MPa) (p> 0.05). Bond strength failure types between posts and adhesive resin cements were examined with a stereomicroscope at 40X magnification. The highest rate of adhesive failure was reported among the groups. As a result of the study, it was hoped that pure PEEK and modified PEEK post materials would be successful in clinical use. Keywords: Post, Resin Cement, Polyether Ether Ketone, PEEK Bonding strength, Pust out
Evaluation of bond strength to dentin CAD/CAM milled customized peek posts by push out test
Keywords: Diş Hekimliği