281 NUMARALI MUFASSAL TAHRİR DEFTERİNE GÖRE 1552 YILINDA HUMUS SANCAĞI - GÜÇLÜ, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi 281 NUMARALI MUFASSAL TAHRİR DEFTERİNE GÖRE 1552 YILINDA HUMUS SANCAĞI Muhammed GÜÇLÜ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı XI+126 sayfa Osmanlı Devleti'nin en önemli arşiv kaynaklarından biri de Tahrir Defterleri'dir. Bu çalışmada, 281 Numaralı Tahrir Defteri'nin ışığında, 1552 yılında Humus sancağının idarî yapısı, fizikî görünümü, nüfusu ve iktisadî durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Humus sancağı söz konusu tarihte 3 nahiye ile 158 köy ve 744 mezraaya taksim edilmişti. Sancak merkezi olan Humus şehri ise bu zamanda idarî bakımdan 5 mahalleden meydana gelmekteydi. Sancak, nüfus bakımından fazla kalabalık değildi. Takriben 18.109 şehir nüfusu, 36.575 nahiyelerin nüfusu olmak üzere toplam nüfus 54.684 idi. Sancakta, nüfusun önemli bir kısmım Müslümanlar teşkil etmekle birlikte, Hıristiyanlar, Nusayrîler ve Yahudiler de yaşamaktaydı. Ekonomik bakımdan ise mütevazı bir şehir konumundaydı. Anahtar Kelimeleri: Humus, Tahrir Defteri, sancak III

SUMMARY SANJAQ OF HOMS IN 1552 ACCORDING TO THE TAHRİR DEFTER NUMBARED 281 Muhammed GÜÇLÜ Fırat University The Institute of Social Sciences Department of History XI+126 Pages In our study, we examined the stuations of the administration, physical, demographic and economic of the Sanjaq of Horns in 1552 according to the Tahrir Defter numbared 28 1. In that time, the Sanjaq of Horns contained 3 districts, 158 villages and 744 hamlets. Also, the city of Homs was divided into 5 quarters. The populatin of the Sanjaq of Homs was not crowded in 1552. Around the populatin of the city was 18.019. Also, the populatin of the districts were 36.575. However, the population of the sanjaq was about 54.684. The most of the population was consist of Muslims. However, Christians and Jewises were living in the sanjaq. Key Words: Homs, Tahrir Defter, sanjaq IV
Sanjaq of Homs in 1552 according to the Tahrir Defter numbared 281
Keywords: Tarih; History