ESER DÜZEYDEKİ BERİLYUMUN ÖNDERİŞTİRİLEREK ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRİSİ İLE TAYİNİ - AVCI, HALİM (Fırat Üniveristesi, 2003)
DOKTORA TEZİ ESER DÜZEYDEKİ BERİLYUMUN ÖNDERİŞTİRİLEREK ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRESİ İLE TAYİNİ Halim AVCI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 115 Bu çalışmada, farklı toprak, kömür ve kömür külü katı örnekler ve çeşitli su örneklerindeki berilyum zenginleştirilerek, alevli atomik absorpsiyon spektrometsi ile tayin edilmiştir. Zenginleştirme tekniği için, adsorbent olarak aktif karbon kullanılmıştır. Ligant olarak asetilaseton, morin, kupferron, oksin, PAR, PAN ve asetilaseton-morin karışımı kullanılmıştır. Asetilaseton-morin karışımı kullanıldığında pH 8,50-10,50 aralığında %90 verim elde edilmiştir. Ca+2Mg+2, ve Al+3 gibi major bileşenlerin yüksek konsantrasyonlarda berilyumun absorbansını bastırdığı tesbit edildi. Bu interferensler optimize edilen metod ile giderilmiştir. Anahtar Kelimeler: Berilyum, Su, Toprak, Kömür Külü, Zenginleştirme, Maskeleme, Asetilaseton, Morin, Kupferron, Oksin ve Alev Atomik Absorpsiyon Spektrometresi (F-AAS). X
Determination of beryllium at trace evels by flame atomic absorption spectrometry after preconcentration
Keywords: Kimya; Chemistry