PREFABRİK KALIPSIZ DÖŞEME SİSTEMLERİNDEN ÖNGERİLMELİ İÇİ BOŞLUKLU DÖŞEME ELEMANLARININ ARAŞTIRILMASI - AKSOY, UFUK TEOMAN (Fırat Üniveristesi, 1996)
İnsanoğlunun bugüne kadar bulduğu en verimli yapı malzemesi betonarmeyi, en verimli bir biçimde kullanma tekniği olan prefabrikasyon: daha ekonomik, daha kaliteli daha hızlı, daha estetik yapı üretimini garanti eden ve gün geçtikçe gelişen bir endüstrileşme sürecidir. Bu çalışmada da, "hızlı konut üretim teknolojilerinden" biri olan prefabrik ön gerilmeli içi boşluklu döşeme elemanların, bir yapı elemanı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. İçi boşluklu döşeme elemanlar, ölü ağırlığı çok az muhafaza ederek, hem basınç hem de çekme bölgelerinde, müsaade edilen beton en kesit tasarımına optimal kullanım sağlar. Otomatik imal etme yöntemleri vardır. Sıkıştırma yöntemleri, özellikle betonu, çok yüksek ve güvenilir bir kalite de sonuçlandırır. Bu çalışmada önce, prefabrikasyon, öngerilmeli beton ve içi boşluklu döşeme paneller hakkında genel bilgiler verilmiş, içi boşluklu döşeme panellerin, şekillenişi, kesit kapasiteleri ve özellikleri, birleşim bağlantıları, kullanım kolaylıkları ve uygulanması incelenmiştir. Gerekli detay çizimleriyle birlikte tasarım ilkeleri getirilmeye çalışılmıştır. Tüm bu bilgiler yardımı ile içi boşluklu döşeme paneller ile geleneksel yapm sistemli döşeme elemanlar; yük kapasiteleri, fiyat analizleri, ısı ve ses yalıtımları ve kullanım kolaylıkları açısından karşılaştırılmalardır.

SUMMARY Prefabrication, Which is the most effective way of using concrete, and is the best construction material invented so far by human being, is an industrialising process developing continuously and guaranteing more quality, more economic and faster structure production. In this study the usability of the precast prestresset hollow core floors, which are one of the fast building production ways was investigated as a construction element. The design of the cross - section allows the concrete to be used optimally both in compression and tension zones, while the dead weight is kept very low. There are automatic manufacturing methods. Extrusion processes, in particular, result in a very high and reliable quality of concrete. In this study, initially, a general information about prefabrication, prestressed concrete and hollow core floors were given and the forming, cross - sectional capacity properties, joint ties, usage advanteges and their appJications of hollow core floors were studied. The design prencipals were explanied together with the detailed drawings required. The hollow core floors were compared with the conventional floors with respect to lood capacity, noise and heat insulation, usage advantages and coast analysis.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering