Calorimeter Reading and Billing Software with M-Bus Communication Protocol - Acur, Ergün; Şen, Günnur; Demir, Murat; Nil, Mustafa (Fırat University, 2026)
The increase in the need for housing due to the increase in the world population causes housing types to vary according to geographical regions. The widespread use of housing estates instead of detached houses, especially in urban areas, has brought along the requirements for collective living such as central heating systems. Ensuring energy efficiency and sustainable use of resources are critical, especially in central heating systems. In this study, an integrated system capable of real-time data reading, processing and automatic billing from calorimeters is developed using the M-Bus (Meter-Bus) protocol and LabVIEW graphical programming platform. The system provides transparent and efficient management of energy consumption in buildings and offers remote monitoring, fault detection and a user-friendly interface. Utilizing the advantages of low power consumption, high reliability and industrial compatibility of the M-Bus protocol, the system meets the requirements of the Energy Efficiency Law No. 5627, especially in buildings of 2000 m² and above. In the study, functions such as real-time data analysis, visualization of consumption trends and automatic reporting are integrated.

Dünya nüfusundaki artışa bağlı olarak barınma ihtiyacının artması, konut tiplerinin coğrafi bölgelere göre çeşitlilik göstermesine neden olmaktadır. Özellikle kentsel alanlarda müstakil konutlar yerine sitelerde yaşamın yaygınlaşması, merkezi ısıtma sistemleri gibi toplu yaşam gerekliliklerini beraberinde getirmiştir. Enerji verimliliğinin sağlanması ve kaynakların sürdürülebilir kullanımı, özellikle merkezi ısıtma sistemlerinde kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, M-Bus (Meter-Bus) protokolü ve LabVIEW grafiksel programlama platformu kullanılarak, kalorimetrelerden gerçek zamanlı veri okuma, işleme ve otomatik faturalandırma yapabilen bütünleşmiş bir sistem geliştirilmiştir. Sistem, binalarda enerji tüketiminin şeffaf ve verimli bir şekilde yönetilmesini sağlamakta olup, uzaktan izleme, arıza tespiti ve kullanıcı dostu bir ara yüz sunmaktadır. M-Bus protokolünün düşük güç tüketimi, yüksek güvenilirlik ve endüstriyel uyumluluk avantajlarından yararlanılarak geliştirilen sistem, özellikle 2000 m² ve üzeri binalarda 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun gerekliliklerini karşılamaktadır. Çalışmada, gerçek zamanlı veri analizi, tüketim trendlerinin görselleştirilmesi ve otomatik raporlama gibi işlevler ilave edilmiştir. Deneysel sonuçlar, geliştirilen sistemin %98,5 doğruluk oranı ile enerji tüketimini ölçtüğünü ve faturalandırmada %30’a varan tasarruf sağladığını göstermiştir. Bu çalışma, akıllı bina ve enerji yönetim sistemleri alanında düşük maliyetli, ölçeklenebilir ve yenilikçi bir çözüm sunmaktadır.
M-Bus Haberleşme Protokolü ile Kalorimetre Okuma ve Faturalandırma Yazılımı
Keywords: Electrical Engineering (Other); Elektrik Mühendisliği (Diğer)