INVESTIGATION OF SURFACE ROUGHNESS AND TOOL WEAR IN MILLING OF ALUMINUM ALLOY BY NANO CUTTING FLUID - RASUL, SLEMAN YAHYA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu tezde, CNC freze tezgâhında 6061-T6 alüminyum alaşımının frezelenmesinde iş parçası yüzey pürüzlülüğü ve takım aşınması üzerinde kesme parametrelerinin etkisi incelenmiştir. Deneyler tam faktöriyel deney tasarım yöntemi kullanılarak yapıldı. Deneyler farklı soğutma yöntemleri (kuru, minimum miktarda yağlama (MMY) ve nano kesme sıvısı) ve farklı frezeleme parametreleri (kesme hızı ve ilerleme miktarı) altında HSS ve karbür parmak freze kesici takımları kullanılarak yapıldı. Yüzey pürüzlülüğü Mitutoyo SJ-201 yüzey pürüzlülüğü test cihazı kullanılarak ölçüldü. Takım aşınması ise Mitutoyo optik mikroskop kullanılarak ölçüldü. Deneylerde elde edilen sonuçlar, artan kesme hızı ve ilerleme miktarı ile iş parçası yüzey pürüzlülüğünün ve takım aşınmasının arttığını göstermiştir. En yüksek yüzey pürüzlüğü ve takım aşınması kuru işlemede elde edilirken, en düşük yüzey pürüzlülüğü ve takım aşınması nano kesme sıvı ile işlemede elde edildi. En iyi kesme performansı nano kesme sıvısı ve karbür kesici takım kullanılarak yapılan deneylerden elde edilmiştir.

In this thesis, the effect of cutting parameters on the workpiece surface roughness and tool wear was investigated in end milling of 6061-T6 aluminum alloy using CNC milling machine. The experiments were carried out using full factorial experimental design method. The experiments were performed under different cooling methods (dry, minimum quantity lubrication (MQL) and nano cutting fluid) and different milling parameters (cutting speed and feed rate) using HSS and solid carbide end mill tools. The surface roughness was measured using Mitutoyo SJ-201 surface tester. The tool wear was measured using Mitutoyo optical microscope. The results obtained from the experiments show that both the surface roughness and the tool wear increased with the increasing feed rate and cutting speed. While the highest surface roughness and tool wear occurred in dry machining, the lowest surface roughness and tool wear obtained in machining with the nano cutting fluid. The optimum cutting performance was obtained using the nano cutting fluid and carbide cutting tool.
Nano kesme sıvısı kullanılarak alüminyum alaşımının freze ile işlenmesinde yüzey pürüzlülüğü ve takım aşınmasının incelenmesi
Keywords: Makine Mühendisliği