Dale’in Yaşantı Konisine Göre Yapılandırılmış Ölçme ve Değerlendirme Dersinin Öğretmen Adaylarının Akademik Başarısına Etkisi - Yılmaz, Ömer; Tuncer, Murat (My University, 2020)
Bu araştırmada Dale’in Yaşantı Konisine göre yapılandırılmış Ölçme ve Değerlendirmedersinin öğretmen adaylarının akademik başarısına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, deneysel araştırma desenlerinden Öntest-Sontest Kontrol Gruplu Model kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim öğretim yılında Fırat Üniversitesi Eğitim FakültesininSosyal Bilgiler (sözel grup) ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği (sayısal grup) programlarında öğrenim gören 3. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracıolarak başarı testi, rubrik ve dönem sonunda yapılan final sınavı olmak üzere üç türlü veritoplama araçlarından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda kullanılan farklı veri toplamaaraçları ile farklı sonuçlar elde edilmiştir. Başarı testine göre deneysel işlem anlamlı düzeydefark yaratmamıştır. Buna karşın rubriklere yönelik puanlar karşılaştırıldığında hem sözel hemde sayısal grupta deney grubu lehine anlamlı düzeyde fark olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.Final test puanları açsısından yapılan karşılaştırmada ise sadece sözel grupta deney grubulehine anlamlı düzeyde başarı farkı bulunmuştur. Araştırma sonucunda başarı ve final testipuan ortalamaları açısından anlamlı düzeyde bir farkın bulunmayışı, buna karşın rubrikleregöre puan ortalamaları arasında anlamlı fark gözlenmesi dikkat çekicidir. Bu sonuçlara görebaşarı ve final testinin performansı ölçmedeki yetersizliği ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenleölçme ve değerlendirme dersi özelinde kalem ve kâğıt sınavlarının haricinde performansı daölçebilecek ölçme ve değerlendirme yaklaşımları önerilmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları