MULTİMEDYA UYGULAMALARININ YABANCI DİL ÖĞRENMEDEKİ ROLÜ: ÖRNEK BİR İNTERAKTİF CD ÖNERİSİ - ADIGÜZEL, TUĞBA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Hızla gelişen teknoloji, günümüzde hayatın her alanını önemli ölçüde etkilemekte ve değiştirmektedir. Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen ve gelişen alanlardan biri de eğitimdir. Daha nitelikli bir eğitim için günümüzde bilgisayar teknolojilerine, eğitim alanında daha sık ve etkin olarak yer verilmektedir. Fen Bilimlerinden, Sosyal Bilimlere, Güzel Sanatlardan, dil öğrenimine kadar eğitim alanında teknoloji etkili bir şekilde değerlendirilmektedir. Teknoloji, eğitim alanında çoğunlukla bilgisayarlar aracılığı ile kullanılmaktadır. Öğretimde bilgisayarların kendine bir yer edinmesi ile birlikte Multimedya uygulamalar da eğitim hayatında yerini almıştır. Teknolojinin eğitimdeki yadsınamaz yerine karşılık bu alandaki en büyük sorun teknolojiye dayalı eğitim materyali hazırlama konusudur. Teknolojiye dayalı bir eğitim materyali hazırlamak amacıyla yapılan bu çalışmada, öncelikle öğrenmeye etki eden etkenler, öğrenme ilkeleri ve stratejileri ve öğretme teknikleri ile ilgi literatür incelenmiştir. Daha sonra yabancı dil öğretimi ve yabancı dil öğretiminde kullanılan strateji, teknik, yaklaşım ve yöntemler hakkında kaynak taraması yapılmıştır. Son olarak da öğretim teknolojileri ve multimedya sistem konusu taranarak, bu çalışma kapsamında hazırlanan örnek multimedya uygulamada dikkat edilmesi gereken hususlar saptanmıştır. Hazırlanan materyalin konusu ülkemizde ki pek çok akademisyenin önünde büyük bir engel teşkil eden, yabancı dil (İngilizce) öğrenimi olarak seçilmiştir. "YDS İçin Resimli Bağlaçlar Sözlüğü" adı verilen, bu multimedya uygulamasında Türkiye'de yapılan Yabancı Dil Sınavında daha önceden sorulan sorular dikkate alınarak tez çalışmasının uygulama bölümünde yer alan 53 adet bağlaç belirlenmiştir. Daha sonra seçilen bağlaçlar kelime öğretim yöntemleri ve grafik tasarım ilkeleri doğrultusunda görselleştirilmiştir. Bilgisayar ortamında hazırlanan görsellerin hikâyeleri seslendirilerek, etkileşimli bir multimedya uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın çıktısı interaktif CD haline getirilmiştir. "YDS İçin Resimli Bağlaçlar Sözlüğü" adlı bu çalışma ile YDS'ye hazırlanan akademisyen ve akademisyen adaylarının İngilizce Bağlaçların Türkçe anlamlarını öğrenmeleri hedeflenmiştir. Ayrıca çalışmanın dil öğretimi için hazırlanacak teknoloji temelli eğitim materyalleri için yardımcı kaynak olması amaçlanmıştır. Bu araştırma ile yapılan uygulama çalışması, bundan sonra yapılacak benzer araştırmalar için bir öneri sunmaktadır.

Rapidly evolving technology is affecting and changing every aspect of life significantly today. Depending on the developing technology, education is one of the changing and evolving fields. Today, computer technology is more frequently and effectively used in the field of education for more qualified education. From science to social sciences, from fine arts to language learning, technology is being effectively assessed. Technology is mostly used in the field of education through computers. Multimedia applications have taken place in education as well as computers have acquired a place in education. Instead of the undeniable place of technology in education, the biggest problem in this area is the issue of preparing technology based education material. In this study, which is aimed to prepare a training material based on technology, the factors affecting learning, the literature related to learning principles and strategies and teaching techniques were examined primarily. Later on, resources were searched for strategies, techniques, approaches and methods used in foreign language teaching and foreign language teaching. Finally, by searching for the teaching technology and the multimedia system, the issues to be considered in the sample multimedia application prepared within the scope of this study have been determined. The matter of material that was prepared was selected as a foreign language (English) learning, which constitutes a major obstacle for many academics in our country. In this multimedia application called "The Dictionary of Illustrated Conjunctions for YDS", 53 conjunctions in the application section of the thesis work have been identified considering the previously asked questions in the Foreign Language Examination held in Turkey. Then the selected conjunctions are visualized in terms of word teaching methods and graphic design principles. Stories of the images prepared in computer environment were voiced and an interactive multimedia application was made. The output of the work was made into an interactive CD. With this work, "The Dictionary of Illustrated Conjunctions for YDS" academic and academicals candidates preparing for YDS are aimed to learn the Turkish meanings of English Conjunctions. It is also aimed that the study will be an ancillary resource for technology-based instructional materials to be prepared for language teaching. The application study made with this research presents a proposal for similar researches to be made thereafter.
The role of multimedia applications on the learning foreign languages: The sample an interactive CD proposal
Keywords: Eğitim ve Öğretim; İletişim Bilimleri