Prevalence of Tobacco, Alcohol, and Substance use in Kirklareli University Students - Ulukoca, Neşe; Gökgöz, Şenlen; Karakoç, Ali (Fırat University, 2013)
Tobacco, alcohol, and substance addiction starts in adolescence and often lasts for life. This study aims to research the prevalence of cigarette, alcohol, and substance use among the students of Kırklareli University. Material and Method Of the 9,698 students studying at Kırklareli University for the spring term 2010-2011, 902 were using the proportional stratified sampling method. their lives, while lower than in western countries, is not insignificant. For the health services that will be provided to the university students it would be appropriate to include the services that would support them to refrain from the drug addiction materials.

Amaç: Sigara alkol ve madde bağımlılığı, gençlik çağında başlamakta ve çoğu kez ömür boyu sürmektedir. Bu çalışmada Kırklareli Üniversitesi öğrencileri arasında sigara, alkol ve madde kullanım yaygınlığını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kırklareli Üniversitesi'nde 2010-2011 Bahar döneminde öğrenim gören 9698 öğrenciden, 902 kişi orantılı tabaklı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Okullara ve sınıflara göre tabakalandırılmış ve öğrenciler basit rastgele örnekleme dahil edilmiştir.. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20.9±1,8'dir. Öğrencilerin %45.4'ü sigara içmektedir; hergün düzenli sigara içenler %34.9'dur. Gençlerin %64'ü alkollü içkiyi denemiş ve %17.1'i haftada birden daha sık alkol almaktadır. Yaşam boyu en az bir kez madde kullanımı %10.4 iken en çok denenen maddeler esrar(%4.1) ve uçuculardı(%3.2).Sigara, alkol, madde kullanımı; erkeklerde, ailesiyle iletişiminin kötü olduğunu belirten öğrencilerde daha yüksektir. Sigara içen gençlerde; içmeyenlere göre alkol alma ve madde deneme anlamlı düzeyde fazladır. Madde deneme ve alkol kullanımı ile öğrencilerin kaldığı yer arasında bir ilişki bulunmazken; yurtta kalan öğrencilerde sigara içimi daha azdır. Ailesinin geliri yüksek olanlarda; sigara ve alkol kullanımı daha yüksektir. Sonuç: Üniversite gençlerinde, sigara kullanımı yaygındır. Alkol kullanımı ve yaşam boyu en az bir kez madde deneyen öğrencilerin sıklığı; batı ülkelerine göre daha düşük olmakla birlikte azımsanacak boyutta değildir. Üniversite öğrencileri için yapılacak sağlık hizmetlerinde; bağımlılık yapıcı maddeleri bıraktırmaya yönelik çalışmalara da yer verilmesi faydalı olabilir.
Kırklareli Üniversitesi Öğrencileri Arasında Sigara, Alkol ve Madde Kullanım Sıklığı