LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİLERDE İNTRAPERİTONEAL VE İNSİZYONEL BUPİVAKAİN VEYA LEVOBUPİVAKAİN UYGULAMALARININ POSTOPERATİF TRAMADOL HCI TÜKETİMİNE ETKİSİ - DÜZGÖL, ÖZGÜR (Fırat Üniveristesi, 2012)
Elektif laparoskopik kolesistektomi cerrahisi geçiren hastalara intraperitoneal ve insizyonel olarak uygulanan bupivakain veya levobupivakainin postoperatif dönemde HKA cihazı ile uygulanan tramadol HCI tüketimine olan etkisini bulmayı amaçladık.Bu amaçla 60 hastayı rastgele 3 gruba ayırdık ve Grup K kontrol grubu, grup B bupivakain grubu, Grup L levobupivakain grubu olarak tanımladık. Operasyon sonunda Grup K?daki hastalara, cerrahi işlemin sonunda 100 ml %0,9 NaCI 'nın 80 ml'si sırasıyla safra kesesi yatağına, sağ ve sol subdiyafragmatik alanlara püskürtüldükten sonra, 20 ml'si ise port giriş yerlerine 5'er ml olacak şekilde infiltre edildi. Grup B?de bupivakain ( 5 mg/ml 20 ml, 80 ml %0,9 NaCI ile sulandırılarak toplam 100 ml solüsyon), Grup L?de levobupivakain ( 5 mg/ml 20 ml, 80 ml %0,9 NaCI ile sulandırılarak toplam 100 ml solüsyon) belirtilen yerlere uygulandı. Hastalar ekstübasyon sonrası derlenme odasına alındı ve geliş saati 0 olarak kabul edildi. İlk VAS değerlendirmesi yapıldı. Hastalar derlenme ünitesine alındıktan sonra HKA cihazı ile tramadol HCI 50 mg yükleme dozu, 5 mg/saat bazal infüzyon, 20 mg bolus doz, 30 dakika kilitli kalma süresi ve 4 saat limiti 200 mg olacak şekilde uygulandı. Hastaların 0., 30.dk. ile 2., 4., 8., 12. ve 24. saatlerde istirahatte ve öksürürken VAS değerleri sorgulandı ve 24 saat için toplam kullanılan analjezik miktarları kaydedildi.Sonuç olarak, laparoskopik kolesistektomide intraperitoneal ve insizyonel olarak bupivakain veya levobupivakain uygulamasının, postoperatif dönemde kullanılan tramadol HCI tüketimini azalttığı ve ağrı tedavisinde etkili bir uygulama olabileceği kanısına vardık.Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, Bupivakain, Levobupivakain, Postoperatif ağrı, Tramadol HCI

We aimed to find out the effect of bupivacaine or levobupivacaine that is administered via intra-peritoneal and intra-incisional routes to the patients undergoing elective laparoscopic cholecystectomy surgery on the postoperative consumption of tramadol HCI, which is given with patient-controlled analgesia (PCA) device.For this purpose, we randomly divided 60 patients into 3 groups; the group K was named control group, the group B was called bupivacaine group and the group L was defined as levobupivacaine group. At the end of the surgical procedure, 80 ml of 0,9% NaCl solution was sprayed on the gallbladder bed and the right and left subdiaphragmatic areas, in that order, and then 20 ml of the same solution was infiltrated into the port entry sites, 5 ml for each site. In the group B, bupivacaine (20 ml of 5 mg/ml drug was diluted in 80 ml of 0,9% NaCl; a total of 100 ml solution) and in the group L, levobupivacaine (20 ml of 5 mg/ml drug was diluted in 80 ml of 0,9% NaCl; a total of 100 ml solution) was administered to the areas mentioned above. After extubation, the patients were admitted in the recovery room and the time of admission was set to be the hour 0. The first VAS assessment was done. After the admission inthe recovery room, tramadol HCI was given using PCA device with the settings of 50 mg loading dose, 5 mg/hour basal infusion, 20 mg bolus dose, 30 minutes lockout interval and 200 mg for 4-hour limit. Resting and coughing VAS values of the patients were questioned at 0 and 30 minutes and 2, 4, 8, 12 and 24. hours; and total amounts of analgesic used within 24 hours were recorded.In conclusion, we judged that in the laparoscopic cholecystectomy, administration of either bupivacaine or levobupivacaine via intra-peritoneal and -incisional routes reduced the amount of tramadol HCI used in the postoperative period and that it could be an effective approach for pain management.Key Words: Laparoscopic cholecystectomy, Bupivacaine, Levobupivacaine, Postoperative pain, Tramadol HCI
The effect of intraperitoneal and incisional bupivacaine or levobupivacaine administrations on postoperative tramadol hci consumption in laparoscopic cholecystectomy
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon