There is no Such Thing as a Sexual Relationship': Lacanian Principles in Iris Murdoch's The Sea The Sea - Arıkan, Seda (My University, 2015)
Özet: İngiliz felsefeci yazar Iris Murdoch ve Fransız felsefeci psikanalist Jacques Lacan insan ilişkilerini yirminci yüzyılda sorgulayıcı bir biçimde betimlemeye çalışmışlardır. Bu bağlamda, fikirleri felsefe ve psikanaliz gibi alanlarda sıklıkla kesişir. Bu çalışma, Murdochun The Sea The Sea adlı ünlü romanını, ana karakteri Charles Arrowbynin bilinçdışı güdülenmelerinin Hartleye olan saplantılı aşkı ile ilişkisi bağlamında ele alacaktır. Annesi olabilecek yaştaki sevgilisi Clement ile ilişkisi, başka biri ile evli olan ilk aşkı için saplantısı, kadınları eşlerinden çalma arzusu ve otoriter annesine yaptığı göndermeler gibi cinsel ve duygusal ilişkileri göz önüne alındığı zaman Charles, Lacancı bilinçdışının öznesinin önemli bir temsilcisi gibi görünmektedir. Bu anlamda Charlesın bilinçdışı güdülenmelerine bizleri yönlendiren göndermeler, özelde karakterin kendisinin, genelde ise herkesin Lacancı terminolojiye göre sembolik düzende kaybetti- ği mutlak jouissanceı (hazzı) elde etmek için paradoksal arzusunu gösterir. Charlesın jouissan- ce arayışı cinsel ilişkileri, yani Lacancı object petit alar (küçük a nesneleri), ile sunulur. Fakat jouissancea ulaşmanın imkânsızlığı da bu aşk hüsranları ile yansıtılır. Lacanın kuramlaştırdığı gibi tüm cinsel ilişkiler insan için, bu çalışmada Charles için, jouissance sağlayamayacak yanıl- sama ve fantazilerdir. Buna rağmen Lacan, cinsel ilişki içermeyen ve öznenin arzusunu canlı tuta- rak daimi bir arzu (nerdeyse jouissance) sağlayan saray aşkı nın cinsel ilişkiye karşı önemli bir alternatif olduğunu belirtir. Bu bağlamda, bu çalışma The Sea The Sea romanını Lacancı Cinsel İlişki Yoktur ilkesi ile Charlesın bilinçdışı güdülenmeleri ve Charlesın deyimiyle saf, derin, şefkatli, karşılıklı bir saygı şeklindeki aşk ihtimali olan saplantılı saray aşkı fantazisi bağlamında inceleyecektir.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri