ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME STRATEJİLERİNİ KULLANMA BECERİLERİNE YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - CEVİZCİ, ABUZER BURAK (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin karşılaştıkları matematik problemlerinde problem çözme stratejilerini kullanma becerilerine yönelik öğretmen görüşleri incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Bingöl iline bağlı devlet ortaokullarında görev yapan 18 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Görüşme formundan elde edilen verilerin analizi betimsel analiz ve içerik analizi yöntemlerinden faydalanılarak iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Araştırma öncesinde matematik öğretmenlerine problem çözme stratejilerinden 11 tanesi hakkında bilgi verilmiş ve bu stratejiler ile alakalı hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formlarının doldurulması istenmiştir. Bu stratejiler Sistematik liste yapma, Tahmin ve kontrol stratejisi, Diyagram çizme, Bağıntı bulma (İlişki arama), Değişken kullanma (Eşitlik veya eşitsizlik yazma), Tahmin etme, Benzer basit problemlerin çözümünden yararlanma, Geriye doğru çalışma, Eleme, Tablo yapma ve Muhakeme etme stratejisidir. Elde edilen sonuçlara göre; öğrencilerin karşılaştıkları matematik problemlerinde daha çok tahmin ve kontrol stratejisi ile muhakeme etme stratejisini kullandıkları görülmüştür. Diyagram çizme gibi çizim gerektiren stratejileri ise çok fazla tercih etmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin görüşlerine göre problem çözme stratejileri öğrencileri için birer avantaj olmasına karşın öğrencilerin bu problem çözme stratejilerinden haberdar olmadıkları sonucuna varılmıştır. Öğretmenler öğrenciler için bu problem çözme stratejilerini karşılaştıkları probleme göre muhakeme edip en uygun strateji hangisi ise o stratejiyi kullanmalarını tavsiye etmişlerdir.

In this study, the opinions of teachers about the skills of secondary school students to use problem solving strategies in the math problems they encountered were examined. The study group of the research consists of 18 mathematics teachers working in public secondary schools in Bingöl province in the 2018-2019 academic year. The research data were obtained through a semi-structured interview form prepared by the researcher. The analysis of the data obtained from the interview form was carried out in two stages by using descriptive analysis and content analysis methods. Before the research, mathematics teachers were informed about 11 of the problem solving strategies and semi-structured interview forms related to these strategies were asked to be filled. These strategies include systematic listing, estimation and control strategy, diagram drawing, finding correlation (seeking relationships), using variables (writing equality or inequality), guessing, benefiting from the solution of similar simple problems, working backwards, sieving, making tables and judgment. According to the results obtained; It was seen that students use prediction and control strategy and reasoning strategy in mathematical problems they face. It is concluded that they do not much prefer strategies that require diagram drawing. According to the opinions of the teachers, although problem solving strategies are advantages for their students, it is concluded that the students are not aware of these problem solving strategies. Teachers have judged these problem solving strategies for students according to the problem they encountered and recommended that they use the most appropriate strategy.
Teacher views about secondary school students' skills on using problem solving strategies
Keywords: Eğitim ve Öğretim