MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÜST BİLİŞ DÜŞÜNME BECERİLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - Tuncer, Murat; Berkant, Hasan Güner; Bilgin, Burcu; Tanaş, Ramazan (My University, 2016)
Bu araştırmanın genel amacı meslek yüksekokulu öğrencilerinin üst biliş becerilerinin bazı değişkenler açısından değerlendirilmesidir. Bu genel amaç doğrultusunda meslek yüksekokulu öğrencilerinin üst biliş düşünme becerilerinin sınıf, cinsiyet, öğrenim görülen bölüm ve bilgisayar eğitimi alma durumu gibi bağımsız değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Öğrencilerin üst biliş düşünme becerilerini belirlemek için Tuncer ve Kaysi tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Araştırma Atatürk Üniversitesi Atatürk Meslek Yüksekokulu'nun çeşitli programlarında öğrenim gören 348 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın veri toplama aracı Üst Biliş Düşünme Becerileri Ölçeği'dir. Araştırma sonucunda üstbiliş düşünme ölçeğinin alt faktörlerinde cinsiyete göre anlamlı fark olmadığı anlaşılmıştır. Bununla birlikte Problem Çözmeye Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi alt faktöründe ise kız öğrenciler lehine anlamlı fark gözlenmiştir. Üst biliş düşünme becerileri ölçeğine yönelik öğrenci görüşleri arasında bölüm değişkenine göre problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerileri alt boyutunda ve ölçeğin tamamı açısından anlamlı fark bulunmuştur. Bireylerin psikolojik özelliklerinin ölçülmesinde farklı nitelikteki veri toplama araçlarının kullanımı ve bunların korelasyonuna bağlı yorumların yapılmasıyla daha tutarlı sonuçlar elde edilebileceği düşünülmektedir. Sınıf içi öğrenme yaşantılarının planlanmasında öğrencilerin üst biliş becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler planlanmalıdır
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji