1,3-DİKLOROPROPAN-2-OL'ÜN TERSİLER AMİN TÜREVLERİNDEN KSANTATLARIN SENTEZİ VE GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİ - GÖRGÜLÜ, A. ORHAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
DOKTORA TEZİ l,3-DİKLOROPROPAN-2-OL'ÜN TERSİYER AMİN TÜREVLERİNDEN KSANTATLARIN SENTEZİ VE GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİ A Orhan GÖRGÜLÜ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa : 76 Bu çalışmada altı yeni ksantat ligandı ve bu ligandların bazı geçiş metalleri ile kompleksleri sentezlendi. Bu amaçla literatüre göre sentezlenen 1,3-dikloro-2-propanol, sekonder amin olan piperidin, pirolidin, morfolin, 2-metilpiperidin, 4-metilpiperidin ve N-metilpiperazin ile reaksiyonuna sokuldu ve l,3-diamino-2-propanol bileşikleri elde edildi. l,3-diamino-2- propanoller metalik potasyum ve karbon disülfür ile reaksiyonlarından ksantat tuzlan sentezlendi. Co(ü), Ni(D) ve Cu(D) klorürleri ile potasyum ksantatlar reaksiyona sokularak kompleksleri elde edildi. Elde edilen komplekslerin [Co(L1)2(H20)2].2H20, [NİCL^ÇHzOk], CuL1.2H20, 0^:1,3- Bispiperidino-2-propilksantato), [CoCL^EfcO^ZIfcO, tNi(L2)2(EfcO)d, CuL2.2H20, (L2:l,3- Bispirolidino-2-propilksantato), [Co(L3)2(H20)2], [Ni(L3)2(H20)2], CuL3.2H20, (L3:l,3- Bismorfolino-2-propilksantato), [CoQL*M&0)d. [NiCL^CHzO^I^O, CuL42H20, (L4:l,3- Bis(2-metilpiperidino)-2-propilksantato), [Co(Ls)2C%0)2], [Ni(L5)2(KW%].2H20, CuL5.2H20, (L5:l,3-Bis(4-metilpiperidino)-2-propilksantato), [CoCL^^O^], [Ni(L6)2(H20)2].2H20, CuL6.2H20, (L6:l,3-Bis(N-metilpiperazino)-2-propilksantato) şeklinde olduğu bulundu. Sentezlenen çıkış maddeleri, ara bileşikler, ligandlar ve komplekslerin yapılan İR, *H- NMR,13C-NMR, Magnetik susseptibilite ve elementel analiz yöntemleri ile aydınlatıldı. Anahtar Kelimeler: Ksantatlar, Geçiş Metal Kompleksleri. Tert-Amino Alkoller.

IV SUMMARY PhD Thesis THE SYNTHESIS OF XHANTATES FROM TERTIARY AMINE DERIVATIVES OF 1,3- D1CHLOROPROPAN-2-OL AND TRANSATION METALS COMPLEXES A Orhan GÖRGÜLÜ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 2002, Page : 76 In this study six new ligands of xanthate and their transition metal complexes were synthesized. For this purpose, l,3-dichloro-2-propanol, wich are performed according to literetare, were reacted with sekonder amine such as piperidine, pyrolidine, morpholine, 2- methylpiperidine, 4-methylpiperidine, N-methylpiperazine and l,3-diamino-2-propanole were obtained. Xanthates of 1,3-diamino-2-propanole were synthesized by reacting metallic potassium and carbon disulfide. The complexes were prepared by the reaction of xanthate with Ni(H), Co(n) and Cu(Q), chloride. These complexes are [Co(L1)2(H20)2].2H20, [NiÇL^C^Ok], CuL1.2H20, (LM,3-Bispiperidino-2-propylksantato), [Co(L2)2(H20)2].2H20, [Ni(L2)2(H20^], CuL22H20, (L2:l,3-Bispyrolidino-2-propylksantato), [Co(L3)2(H20)2], [NiflJ^CHjOH CuL3.2H20, (L3:l,3-Bismorpholino-2-propylksantato), [CoO^MHjOk], [Ni(L4)2(H20)2].2H20, CuL4 2H20, (L4: 1,3-Bis(2-methylpiperidino)-2-propylksantato), [CoO^HjO^], [NiCL^ÇE^Okl^HA CuL5.2H20, (L5:l,3-Bis(4-methylpiperidino)-2-propylksantato), [Co(L6)2(H20)2], [Ni(L6)2(H20)2].2H20, CuL6.2H20, (L6:l,3-Bis(N-methylpiperazino)-2- propylksantato). The structures of the intermediate products, ligands and complexes were defined by IR, ^-NMR, 13C-NMR spectroscopy, magnetic susceptibility and elemental analysi techniques. Key words: Xanthates, Transition metal complexes, Tert-amino alcohol.
The Synthesis of xanthates from tertiary amine derivatives of 1,3-dichloropropan-2-ol and transition metals complexes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry