EVALUATION BIOLOGICAL ACTIVITY OF 1,2,4-TRIAZOLE MANNICH BASE - RAFAAT, MAHMOOD SHERZAD (Fırat Üniveristesi, 2022)
1,2,4-triazol manich bazı, farmakolojik alanda sergilediği ilginç davranışlar için sentezlenmiş ve biyolojik olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, diğer araştırmacılar tarafından sentezlenen yeni bir triazol bileşiği türevinin biyolojik karakterlerini araştırıldı ve değerlendirildi. Antimikrobiyal (bakteri ve mantar için), antioksidan ve antikanser gibi, sağlığa zarar veren faktörlere karşı bir ajan olarak yeteneğini araştırmak için çoklu testler yapıldı. Agar disk difüzyonuna dayalı olarak antimikrobiyal test yapılmış, antioksidan tahlillerinde DPPH•, ABTS•+, OH• radikal süpürücü aktiviteleri incelenmiş, S. cerevisiae maya hücreleri kullanılmış ve vitaminler (A, C, E) ve MDA düzeylerini ölçmek için bileşik ile muamele edilmiştir ve sitotoksik aktivite için MCF-7 ve Hep-G2 gibi iki farklı hücre dizisi kullanıldı. Bu çalışmanın sonucunda, kullanılan 1,2,4-triazol mannich bazı türevinin antimikrobiyal ve antiradikal testlerinde, mantar büyümesinin inhibisyonun, bakteriyel inhibisyonundan daha fazla olduğu, OH• radikal süpürme aktivitesinin standart BHT'den ve diğer radikallerden daha yüksek olduğu, ancak antitumör aktivitede her iki kanser hücre hattı üzerinde etkili bir aktiviteye sahip olmadığı gözlendi.

Biological evaluation of a 1,2,4-triazole mannich base that has been synthesized for interesting behavior in the pharmacological area. This study investigated and evaluated multiple biological characters of a derivative triazole compound synthesized by other researchers. Multiple assays were performed like antimicrobial (for bacterial and a fungal), antioxidant, and anticancer to know its ability as an agent versus of those health damage factors. Antimicrobial test managed based on agar disc diffusion, in the antioxidant assays used DPPH•, ABTS•+, OH• radical scavenging activity methods, used S. cerevisiae yeast cells and treated with the compound to measure vitamins (A, C, E) and MDA inside it and role of the compound as an antioxidant, and measured cytotoxic activity for two different cell lines which are MCF-7 and Hep-G2. The results of this study show that a positive role of a derivative 1,2,4-triazole mannich base as antimicrobial and antiradical assays, like fungal growth inhibition, is more than bacterial, OH• radical scavenging activity is higher than the standard BHT and other radical forms, but didn't exhibit feasibility activity to reduce both cancer cell lines.
1,2,4-triazol mannich bazının biyolojik aktivitesinin değerlendirilmesi
Keywords: Kimya