Detection of leptospira species by polyerase chain reaction 8pcrr9 in urine of cattle - Cetınkaya, Burhan; Ertaş, H. Basri; Öngör, Hasan; Muz, Adile (My University, 2000)
Bu çalışma Elazığ, Malatya ve Diyarbakır illerindeki üç kesimhanede kesilen sığırlardan toplanan idrar örneklerinde Leptospirosisin prevalansını tespit etmek amacıyla gerçekleştirildi. Elazığ'dan 284, Malatya'dan 112 ve Diyarbakır'dan 77 olmak üzere toplam 473 sığırdan elde edilen idrar örneklerinde Leptospira DNA'sını saptamak amacıyla bir çift cins spesifik primerle kombine edilen bir Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) kullanıldı. Yapılan sensitive testinde, metodun 1 ml idrarda yaklaşık olarak 5 bakteriyi tespit edebildiği belirlendi. Idrar örneklerinin PZR'de değerlendirilmesi neticesinde, %4.02 (19/473) (%95 güven aralığı [GA] 2.4-6.2)'sinde pozitif sonuç elde edildi. Hastalığın prevalansının erkek hayvanlarda %3.6 (9/250) (%95 GA 1.7-6.7) ve dişilerde ise %4.5 (10/223) (%95 GA 2.2-8.1) olduğu, ancak cinsiyet bakımından elde edilen prevalans değerleri arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı belirlendi (P=0.79). Leptospirosisin prevalansı kesimhaneler dikkate alınarak hesaplandığında en yüksek oran %4.9 (14/284) (%95 GA 2.7-8.1) ile Elazığ'da ve en düşük oran ise %1.8 (2/112) (%95 GA 0.2-6.3) ile Malatya'da elde edildi. Ancak bu oranlar arasındaki farklılık da istatistiksel olarak önemli bulunmadı (P=0.35).
Keywords: Polimeraz zincir reaksiyonu; sığır; idrar; leptospirozis; Leptospira