ELAZIĞ YENİMAHALLE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA SAĞLIK OCAĞI BÖLGESİNDE YAŞAYAN 45 YAŞ VE ÜSTÜ KADINLARIN MENOPOZ HAKKINDAKİ BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞLARI - GÜNGÖR, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 2003)
Menopoz sözcük anlamı olarak adet kanamasının kalıcı olarak kesilmesidir. Ortalama yaşam süresinin uzaması, kadın hayatının üçte bir döneminin menopozda geçmesi nedeniyle menopoz bugün gerçek bir sağlık sorunu olarak kabul edilmekte ve menopozun her yönüyle irdelenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada; Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Sağlık Ocağı Bölgesi'nde yaşayan 45 yaş ve üstü kadınların menopoz dönemine ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarının saptanması amaçlanmıştır. Sağlık ocağı bölgesinde yaşayan 45 yaş ve üzeri toplam 4255 kadından 408'i (p=0.25, t=1.96) örnekleme alınmıştır. 4255 kadının Ev Halkı Tespit Fiş'lerinden yararlanılarak oluşturulan isim listesinden rastgele sayılar cetveli kullanılarak 408 kadın seçilmiştir. Kadınların 402'sine ulaşılmış ve 399 (%97.8) kişi anket doldurmayı kabul etmiştir. Çalışmaya alınan kadınların yaş ortalaması 55.5±7.9'dur. Ortalama menopoz yaşı 45.9±5.1 olarak tespit edilmiştir. Kadınların %9.8'i halen sigara içmekte, %0.3'ü herhangi bir alkollü içki kullanmakta, %43.3'nün ise kahve içme alışkanlığı bulunmaktadır, %19.3'ü düzenli fiziksel aktivite yaptığını belirtmiştir. Kadınların %80.7'si menopoz kelimesini duyduğunu ifade etmiştir. Menopoz kelimesini duyanların %70.9'u menopozu

Menopause means permanent cessation of menstruation. Today menopause is accepted as a real health problem due to the facts that average human life extends and one third of women's life passes in menopause state and consequently the need to examine menopause from each aspect shows itself. In this study it was aimed to determine information, attitude and behaviors in regard to menopause state of 45 years old and older women who live in the region of Yenimahalle Training and Research Health Center. Samples have been taken from 408 women among a total of 4255 women that are 45 years old and above and that live in the region of village clinic (p=0.25, t=1.96). Via random numbers table 408 women has been selected from the name list created by using the Household Determination Cards of 4255 women. 402 women could be reached and 399 (97.8%) of them have accepted to fill the questionnaire. Age average of the women who participated in the study is 55.5±7.9. Average menopause age has been determined as 45.9±5.1. 9.8% of the women still smoke, 0.3% of them take alcoholic beverages, 43.3% has coffee drinking habit. 19.3% of them has stated that they make regular physical exercises. 80.7% of the women have stated that they heard the term menopause. 70.9% of the ones who heard the term menopause have explained it as
Keywords: Halk Sağlığı; Public Health