Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Görüşlerine Göre Değerler Eğitiminde Yaşanan Sorunlar: Bir Meta-Sentez Çalışması - Kan, Çiğdem (My University, 2022)
Bu araştırmada, sosyal bilgiler öğretmenlerinin değerler eğitiminde yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışmaların, meta-sentez yöntemiyle analiz edilmesi ve değerler eğitiminde yaşanan sorunların genel eğilimini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmanın seçiminde Google akademik arama motoru, EBSCOhost ve Dergipark veri tabanlarından yararlanılmıştır. Çalışmada, sosyal bilgiler öğretmenlerinin değerler eğitiminde yaşanan sorunlarla ilgili görüşlerini içeren ve 2014-2020 yıllarını kapsayan 22 makale içerisinden sekiz makale analiz edilmiştir. Bu makalelerde ulaşılan sonuçlar, meta-sentez yönteminin temel aşamaları kapsamında analiz ve sentez yapılarak belirlenen temalara göre meta-sentez çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşlerine göre değerler eğitimine yönelik sorunlarla ilgili sonuçlar, öğretmenlerin değerler eğitimindeki yetersizliği; programın ve ders kitaplarının değer eğitimindeki yetersizliği; ailelerin değer eğitimi konusundaki yetersizliği şeklinde sıralanmıştır. Bu sorunlara yönelik öğretmenlerin çözüm önerileri ise; okul- öğretmen-aile işbirliği sağlanmalı, aileler bilgilendirilmeli, derslerde değerler somutlaştırılmalı, yaşamla ilişkilendirilmeli, ders kitapları düzenlenmeli, program değerler eğitimine uygun düzenlenmeli, medya kontrolü ve medya, değer eğitimini desteklemeli şeklinde olduğu görülmektedir. Çalışmada, araştırmacıların önerileriyle ilgili sonuçlar da yer almaktadır.
Keywords: Meta-Sentez; Sosyal Bilgiler; Değerler Eğitimi; Öğretmen Görüşleri