Asidik Toprak Örneğindeki Titanyumun Elektrokimyasal Tekniklerle Korozyon Özelliklerinin Araştırılması - Orhan, Ayhan; Çek, Nurettin (My University, 2025)
Dünya kara yüzeyinin %5 ila %8’inin kaplayan ve sulak alanların yaklaşık %60’ında bulunan asidik toprak türü örneği olan turba (torf) malzemelerin metallerdeki korozyonu çoğunlukla çeliklerde araştırılmıştır. Ancak, sürekli önemi artan titanyum esaslı malzemelerde oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada, torf çözeltisindeki titanyumun korozyonu; açık devre potansiyeli, potansiyodinamik kutuplaşma ve Tafel ekstrapolasyonu yöntemleri kullanılarak elektrokimyasal korozyon davranışları açısından araştırılmıştır. Açık devre potansiyeli, titanyumun yüzeyinde koruyucu film oluşması nedeniyle korozyona karşı direnç sağladığını göstermiştir. Potansiyodinamik kutuplaşma, titanyumun çukurlaşma korozyonuna karşı dirençli olduğunu göstererek hidrojen evrim tepkimesi ve oksijen indirgeme tepkimesi varlığını düşündürmüştür. Tafel ekstrapolasyonuna göre korozyon hızı 7,14 x 10-7 mpy değerindedir. Bu, çeşitli titanyum alaşımlarının hidroklorik asit ve %3,5 sodyum klorür (NaCl) çözeltilerindeki korozyon hızlarına kıyasla çok düşük bir oran olduğundan torf çözeltisindeki titanyumun korozyona karşı daha dirençli olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, yeraltı boru hatlarındaki ve ekskavatör kazıcılarındaki/kesicilerindeki çeliklerde turba korozyonuna karşı yeni bir yaklaşım olarak titanyumun ciddi vaat sunduğuna inanılmaktadır.
Keywords: Korozyon; titanyum; turba çözeltisi; potansiyodinamik kutuplaşma; Tafel ekstrapolasyonu