İki arap tayında Rhodococcus equi (Corynebacterium equi) enfeksiyonu - Karadaş, Erkan; Gülcü, H. Basri; Beytut, Enver; Kahraman, M. Mustafa (My University, 1997)
Bu çalışmada, yaşlan 1,5 ve 2 aylık 2 arap ırkı dişi tayda Rhodococcus equi (Corynebacterium equi) enfeksiyonu patolojik bulguları ile ortaya konuldu. Her iki tayda da bkbirinin benzeri 1 ezyonlar gözlendi. Makroskobik olarak, göğüs boşluğunda 1-1,5 litre irinli, kanlı bir eksudat vardı. Akciğerler ve mediastinal lenf düğümlerinde apseler, peritonda ve serozal yüzeylerde peteşiyal kanamalar ile karın boşluğunda yaklaşık 2 litreye varan seröfibrinöz bir içerik dikkati çekti. Mikroskobik olarak, akciğerlerde irinli kataral bronkopneumoni ve mikro-apseler ile çok sayıda fagosite edilmiş bakteri yüklü makrofajlar; mediastinal lenf düğümlerinde çok çekirdekli dev hücreleri, karaciğer ve böbreklerde fokal nekrozlar gözlenen önemli lezyonlardı. Akciğerler ve tibio - tarsal eklem bölgesindeki apseden yapılan bakteriyolojik ekimlerde Rhodococcus equi izole, edildi.
Keywords: At; tay; mikroskopla inceleme; Rhodococcus equi; solunum yolu hastalıkları; Arap atı