Perovskite katalizörlerde (YBa2Cu3O7-x) karbon monoksitin hidrojenasyonu - Dursun, Gülbeyi (My University, 1999)
Bu çalışmada perovskite yapısındaki $YBa_2Cu_3O_{7-x}$ (YBCO) öncelikle bazik ortamda karbonat ile çöktürülerek hazırlanmış, daha sonra alumina destek üzerine palladyum, ruthenyum ve kobalt ile YBCO modifiye edilmiştir. Bu dopant metal perovskite oksitler destek madde ile istenen oranda hazırlanmış, malzeme kalsine edilmiş ve argon içinde %5 H2 indirgenme ortamında aktiflendirilmiştir. Hazırlanan katalizörlerdeki indirgenebilen metal oksitleri gözleyebilmek için sıcaklık programlı indirgeme kullanılarak karakterizasyonu yapılmıştır, ayrıca toplam ve metal yüzey alanları ölçülmüştür. Hidrokarbon üretmek üzere, karbon monoksitin hidrojenasyonu diferansiyel tıpa akışlı bir reaktörde 400°C sıcaklıkta, l ve 9 atm' lik basınçlarda besleme oranı H2/CO=1 ve 4 için katalizör kullanılmıştır. Tüm bu katalizörlerde metan arta üründür ve basınç ile beslemedeki hidrojen konsantrayonunun değişmesi ürün dağılımına çok az etkide bulunmuştur. Karbon monoksit tüketimine dayalı olarak aktiflik sırası Ru+Per.> Co+Per.> Pd+Per.> Per. şeklinde bulunmuştur.
Keywords: Mühendislik; Kimya