1994-2004 YILLARI ARASINDA LİSELERE GİRİŞ SINAVINDA (LGS) ÇIKMIŞ TÜRKÇE SORULARININ DİL BİLGİSEL AÇIDAN İNCELENMESİ - YÜCESU, ATİLLA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışma 1994-2004 yılları arasında Liselere Giriş Sınavı'nda (LGS) çıkmış Türkçesorularının özelliklerini ele almakta ve bu sınav sorularını kapsayacak nitelikte Türkçekonularını içermektedir.Tez, dokuz ayrı bölümden oluşmaktadır.I. bölümde (Giriş), Liselere Giriş Sınav Sistemi hakkında bilgilerle sınavlarda çıkmışsoruların konulara göre dağılımı, ayrıca ana dili eğitiminin önemi, nitelikleri, amaçları vesorunları ile araştırmanın amacı, önemi ve sınırlılıkları üzerinde durulmuşturII. bölümde, araştırmanın yöntemi üzerinde durulmuşturIII. bölümde, anlam bilgisi başlığı altında sözcük ve cümle anlamı ile paragrafkonularına yer verilerek bu konulara yönelik sorular incelenmiştir.IV. bölümde, sözcük türlerine ve bu alandaki sorulara yer verilmiştir.V. bölümde, yapı bilgisi üzerinde durularak, konu ile ilgili sorular ele alınmıştır.VI. bölümde, söz dizimi alanında cümlenin ögeleri ile cümle çeşitleri konularıhakkında bilgiler verilerek, bu konulara yönelik sorular üzerinde durulmuştur.VII. bölümde, anlatım bozukluğunun oluşum nedenleri hakkında genel bilgilerverilerek, bu alandaki sorular incelenmiştir.VIII. bölümde, ses bilgisi, imlâ ve noktalama başlığı altında Türkçedeki sesler , sesolayları ile yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin görevleri hakkında genel bilgilere yerverilerek bu alanlardaki sorular incelenmiştir.IX. bölümde (Sonuç) ise bu çalışmanın genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.Anahtar Sözcükler: Liselere Giriş Sınavı, sözcük türleri, anlam bilgisi, söz dizimi,fonetik.
Linguistic examination of Turkish literature questions asked in LGS and examinations between 1994 and 2004
Keywords: Dilbilim; Eğitim ve Öğretim