AISI 4340-AISI 2205 MALZEME ÇİFTİNİN SÜRTÜNME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİ - YALÇINÖZ, MAHMUT (Fırat Üniveristesi, 2016)
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, farklı malzemelerin birleştirilerek kullanılması gereksinimi ortaya çıkmıştır. İki farklı alaşımdaki çeliğin birleştirilmesinde en uygun yöntem kaynaklı birleştirmedir. Kaynak işleminin sonrasında, kaynak bölgesinin özelliklerinin, birleştirilen çeliklerin özelliklerinden farklı olması önemli soruları ortaya çıkarmıştır. Değişik kaynak yöntemleri içerisinde ergitme kaynak yöntemlerinin kullanılması, bu soruları daha da artırmaktadır. Ergitme kaynak yöntemleri ile yapılan kaynaklı birleştirmelerde genellikle kaynakçıdan kaynaklanan kaynak hataları kaynatılan kaynak malzemesinin soğuması esnasında kaynaklanan kaynak hatalarının minimuma indirilmesi için katı hal kaynak yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, piyasada yaygın kullanım alanına sahip AISI 4340 ıslah çeliği ile AISI 2205 dubleks paslanmaz çeliğinin farklı devir sayılarında sürtünme kaynak yöntemi ile birleştirilmiştir. Elde edilen bu kaynaklı bağlantılarda arakesitte oluşan yapıların metalografik değerlendirilmesi yapılmış, çekme ve çentik darbe deneyi gibi mekanik testler ile mekanik davranışlar amaçlanmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılmıştır. İkinci bölümde güncel çalışmanın literatürdeki yeri ve öneminden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde paslanmaz çeliklerden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ıslah çeliği hakkında genel bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde ergitme kaynak yöntemleri anlatılmıştır. Altıncı bölümde katı hal kaynak yöntemleri anlatılmıştır. Yedinci bölümde tahribatlı ve tahribatsız muayene yöntemi anlatılmıştır. Sekizinci bölümde deneysel çalışma yapılmıştır. Dokuzuncu bölümde deneysel çalışma ve değerlendirme yapılmıştır. Onuncu bölümde genel sonuçlar ve öneri anlatılmıştır.

Today, with advances in technology, the combined use of different materials need has arisen. Combining the two different alloy steel welded joints is the most appropriate method. After the welding process, the characteristics of the source, has revealed important questions to be different from the properties of the combined steel. The use of fusion welding methods in various welding methods, this problem is exacerbated. The formation of internal stresses at the macro level there is no clear method of error sources during the fusion welding process and cooling is an important disadvantage of this method, which reduces the strength of the source. Joining this reason, materials of different compositions to a melting absence of the event or be limited, much less resources free from defects have been used, and solid state welding methods since it has minimal internal stresses after welding. In this study, with widespread use on the market with AISI 4340 steel smelting most widely used treatment for its class AISI 2205 duplex is coupled by friction welding of stainless steel at different speeds. The resulting structure of these welded joints was evaluated metallographic formed in the intersection, drawing and aimed mechanical behavior with mechanical tests, such as notch impact test. In the first section this study, it was made introduction to the subject. In the second section, the place and importance in the literature of the actual study were mentioned. In the third section, general information about stainless steel were given. In the fourth section, general information about tempering steel were given. In the fifth section, general information about fusion welding methods were given.In the sixth section, general information about solid-state welding methods were given. In the seventh section, general information about destructive and non-destructive inspection method were given. In the eighth section, the information about experimental study were given. In the ninth section, the information about experimental study and evaluation were given. In the tenth section, the information about results, discusses and suggestions.
Weldability of aisi 4340-aisi 2205 materials by using friction welding method
Keywords: Metalurji Mühendisliği