TÜRKİYE’DE YAŞLILARA YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR ÜZERİNE BİR İNCELEME - Tuncel, Gülnihal; Uzun, Hasan (Fırat University, 2019)
İnsan yaşamı birbirini takip eden süreçlerden meydana gelmektedir. İnsan dünyaya geldikten sonra zaman içerisinde kişilik kazanır, sosyalleşir, etkileşim içerisinde bulunarak kendini geliştirir ve en sonunda yaşlanarak bu süreci tamamlar. Yaşlılık toplumsal açıdan kabul edilmesi gereken bir kavramdır. Yaşlılık kavramı sadece insanlarda fizyolojik değişimler ortaya çıkaran bir olay olmayıp aynı zamanda toplumun genel yapısını da etkileyen aşamalı bir değişim sürecidir. Yaşlılıkla beraber birtakım sorunlar bireyin kendisinde ve toplumun genelinde ortaya çıkmaya başlar. Bu sorunların ortadan kaldırılması veya en az seviyeye indirilmesi için yaşlılara yönelik uygulanan sosyal politikalar önem kazanmaya başlamıştır. Dünya nüfusu yaşlanmakta olup bu durum Türkiye’yi de etkilemektedir. Türkiye’de yaşlılara yönelik sosyal politika uygulamalarında değişim süreci yaşanmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de yaşlılara yönelik sosyal politikalar incelenmiştir. Araştırmada ilk olarak kavramsal ve sosyal çerçevede yaşlılık araştırılmış sonra Dünya’da ve Türkiye’de yaşlı nüfusun sayısal yapısı istatiksel verilerden incelenmiş çalışmanın son aşamasında Türkiye’de yaşlılara yönelik sosyal haklar ve politikalar ele alınmış, güncel uygulamalar hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın sonucunda Türkiye’de yaşlılara yönelik sosyal politikaların özellikle son on yılda ciddi oranda geliştiği ve toplumdaki yaşlıları kapsayacak seviyeye ulaştığı sonucuna ulaşılmış, geleceğe yönelik önerilerde tavsiyelerde bulunulmuştur.