Yağlı karaciğerde L-karnitin tedavisi - Bahçecioğlu, İ. Halil; Çelebi, Selman; Akfırat, Murat; Cihangiroğlu, Mutlu; Dönder, Emir (My University, 1998)
Yağlı karaciğerin oluşum mekanizmalarından biri de mitokondriyal yağ asidi $\\beta$ oksidasyonunun bozulmasıdır. Uzun zincirli yağ asidlerinin $\\beta$ oksidasyonu L-karnitine bağımlıdır. Biz bu çalışmada yağlı karaciğerde L-karnitin tedavisinin etkisini araştırdık. Tanı ultrasonografik ve tomografik olarak konuldu. 20 hastaya L-karnitin 2 g/gün, kontrol grubu olarak 9 hastaya da multivitamin 2 ay süreyle uygulandı. ALT ve AST düzeylerinde L-karnitin tedavisi alan grupta anlamlı azalma oldu (p<0.05). Her iki grupta da ultrasonografide ekojenitede anlamlı değişim olmadı. L-karnitin yağlı karaciğer tedavisinde etkili görünmektedir. Bu konuda yapılacak randomize, kontrollü ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji