ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞAN DOKTOR VE HEMŞİRELERİN İZOLASYON ÖNLEMLERİNE UYUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Eren, Saliha Yurtçiçek; Şener, Nurdilan; Basgol, Sukran (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı gebelerin depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri ile genital hijyen davranışları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki bu çalışma, bir devlet hastanesinin kadın hastalıkları ve doğum poliklinikleri ile doğum servisine Eylül 2021-Kasım 2021 tarihlerinde başvuran (n=369) gebe bireylerle yürütüldü. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Genital Hijyen Davranışları Ölçeği ve Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği kullanıldı. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 21 programında analiz edildi. Tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerde; ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde dağılımı, ölçek puanlarının karşılaştırılmasında ise Pearson Korelasyon analizi uygulandı. Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin çoğunluğunu 18-25 yaş grubu oluşturdu. Gebelerin %43,6’sının depresyon, %90’ının anksiyete ve %71’inin stres belirtilerini farklı düzeylerde (hafif, orta, ileri ve çok ileri) yaşadığı saptandı. Buna göre, gebelerin yarıdan fazlasının (%57,2’sinin) çok ileri düzeyde ve %16,8’inin de ileri düzeyde anksiyete belirtileri yaşadığı bulundu. Gebelerin depresyon ve stres düzeyleri ile genital hijyen davranışları arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Anksiyete düzeyleri ile genital hijyen davranışları arasında ise anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Gebelerin depresyon ve stres düzeyleri arttıkça genital hijyen davranışları azalmaktadır. Gebelerin psikososyal sağlık durumlarının iyi olmaması sadece gebelik süreci olumsuz etkilemekle kalmamakta; kadının genital hijyen davranışlarını da olumsuz etkilemektedir.
Keywords: Depresyon; gebe; stres; Anksiyete; genital hijyen