BEDÂİÜ'S-SANÂİ' TEMELİNDE İMÂM ZÜFER'İN HANEFÎ MEZHEBİ İÇERİSİNDE İBÂDETLERLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ - PARMAK, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Çalışmamızda Hanefî Mezhebi'nin kurucu İmâmı EbûHanîfe'nin vefatından sonra ders halkasının başına geçip Hanefîlerin ikinci İmâmı olan İmâm Züfer'i tanıtmaya çalıştık ve onun ibadetler alanında Mezhep içerisindeki farklı görüşlerinin tesbit ve tahlili üzerinde durduk. Çalışmamız neticesinde İmâm Züfer'in hem usûlde hem de fürûda kendine özgü görüşleri olan mutlak bir müçtehit olduğu kanaatine vardık. Onun ehl-i hadis olmak yanında Hanefîlerden kıyası en çok kullanan İmâm olduğunu gördük. Bazı kaynaklarda ibadetler alanındaki farklı görüşlerinden sadece bir tanesinin daha önceki dönemlerde mezhepçe kabul gördüğüne şahit olsak da bu hususta her dönem için tam bir sayı vermenin doğru olamayacağını, mesela günümüzde bu sayının yedi olabileceğini tesbit ettik. Anahtar kelimeler: İmâm Züfer, fıkıh, ibadetler, müçtehid, mezhep

In our study we tried to introduce Imam Zufer who took the lead and became the second Imam of Hanafi sect after the death of Imam Abu Hanifa, the founder of Hanafi sect, and dealt with the detection and the analysis of his dissenting opinions in the area of worships within the sect. As a result of our study, we concluded that Imam Zufer was an independent mujtahid who had opinions peculiar to himself on both usûl (methodology of Islamic law) and furû (religious practices). Besides his being a hadith scholar, we realized that he was the İmâm of the Hanafis who most used comparison. In some sources, though, we witnessed that only one of his dissenting opinions in the area of worships was accepted in the earlier periods by the sect people, we stated that, on this issue, it can not be true to give an exact number for each period, and that, for example, it can be seven today. Key words: Imam Zufer, fıqh (canon law), worships, mujtahid, sect
Iman Zufar's opinions about worship within Hanafi sect on the basis of Bedaiu's-Sanâi
Keywords: Din