AISI 304 Ostenitik Paslanmaz Çelik Yüzeyinin FeB+Stellite 6 Alaşımı Kullanılarak Yüzey Modifikasyonunun İncelenmesi - Çolak, Niyazi Yılmaz; Yüksel, Erkan (My University, 2016)
Bu çalışmada, AISI 304 ostenitik paslanmaz çelik yüzeyine FeB +Stellite 6 alaşımı Tungsten Inert Gas (TIG) kaynak yöntemi kullanılarak alaşımlandırılmıştır. Kaplama tabakası; optik mikroskop (OM), taramalı elektron mikroskobu (SEM), X-ışın difraktogramı (XRD) ve X ışını enerji dağılım spektrometresinden (EDS) faydalanılarak incelenmiştir. Ayrıca numunelerin sertlik dağılımları mikro ve makro sertlik ölçümleri ile değerlendirildi. Optik mikroskop ve mikroyapı incelemeleri neticesinde, kaplama tabakası ile alt tabakanın birbirlerine metalurjik olarak bağlandığı, numunelerde, FeB tozu ilavesine bağlı olarak sertlik değerlerinin arttığı ve tane sınırlarında ince taneli dentritik yapıların meydana geldiği tespit edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri; Kaplamalar ve Filmler; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler; Malzeme Bilimleri; Seramik