BANDUNG KONFERANSI VE TÜRKİYE - Murat, Turgay (My University, 2018)
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra meydana gelen gelişmeler, dünya siyasetinde birçok değişiklikleri deberaberinde getirmiştir. Bunlardan en önemlisi ise ABD ve Sovyet Rusya’nın dünyayı çok kutuplu bir eksenetaşımasıdır. Savaş sonrasında ortaya çıkan bu güçlerin başlatmış oldukları Soğuk Savaş süreci, ABD’ninöncülüğünde Batı Bloku, Sovyet Rusya’nın öncülüğünde ise Doğu Bloku olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye isebu süreçte Sovyet Rusya’nın tehditlerinden dolayı tarafını Batı Bloku yani ABD’den yana seçmiştir. Böylecedünya siyaseti bu iki hakim gücün çevresinde şekillenmeye başlamıştır. Ancak İkinci Dünya Savaşı’ndansonra bağımsızlıklarını kazanan çoğunluğu Asya- Afrika milletlerinin oluşturduğu birçok devlet, Doğu veBatı bloku dışında bir oluşum içerisine girmeye çalışmıştır. Bu devletler, her alanda bağımsız olabilmeleriiçin ne Doğu ve ne de Batı bloklarından hiçbirine taraf olmamaları ve bu yapıların içinde yer almamalarıgerektiği hususunda bir araya gelmişlerdir.Biz bu çalışmamızda Asya- Afrika ülkelerinin Doğu ve Batı Blokları dışında oluşturmaya çalıştıklarıittifakı incelemeye çalışacağız. Bu amaçla bu ittifakın ilk adımı olan Bandung Konferansı, görüşülen konularve Türkiye’nin tutumu hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler