İSLAM TANRIBİLİMİNDE ALEM - GÜNEŞ, ZAFER (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmamızda âlem konusunu ele aldık. Bu konu İslâm düşüncesinden önceYunanlı düşünürler tarafından da ele alınmıştır. İslâm toplumu Yunan kültürüyle tanıştı.Yunan düşüncesine ait olan bu kavramlar İslâm düşüncesinde de kullanılmaya başlandı.Kelâmcıların âlem düşüncesi ?cevher?, ?araz? ve ?cisim?den oluşur. Kelâmcılar, âleminsonradan yaratıldığı fikrini ileri sürdüler. Bu kavramı ?hâdis? olarak tanımlarlar. Bunakarşılık İslâm filozofları âlemin zaman bakımından öncesiz olduğunu ileri sürdüler. Bukavramı ?kadim? olarak tanımlarlar. Böylece İslâm filozofları yaratma konusunda?südÃ»r? teorisini ileri sürdüler.Müslüman Kelâmcılar, kendilerine özgü bir âlem düşüncesi oluşturamadılar.Anahtar kelimelere: Âlem, Cevher, Araz, Kadim.
Universe in Islamic theology
Keywords: Din; Felsefe