Türkiye’de Üniversite Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezlerinin Panoraması: Çalışma Alanları, Etkinlikler Ve Faaliyetler Açısından Bir Analiz - Koç, Hatice; Turgut, Hatice Kübra (Fırat University, 2026)
Türkiye’de üniversitelerde uygulama ve araştırma merkezlerinin açılmasındaki ilk adım 1989 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından atılmıştır. 2024 yılı itibariyle ülkemizde bulunan 208 üniversitenin 119’unda kadın çalışmaları uygulama ve araştırma merkezi bulunmaktadır. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılarak, üniversite kadın çalışmaları ve araştırmaları merkezlerinin Ocak 2018 ile Haziran 2024 tarihleri arasında yayınladıkları faaliyet raporları, web siteleri ve sosyal medyaları aracılığıyla duyurdukları faaliyetler incelenerek merkez isimleri, etkinlik düzeyleri, araştırma alanları, faaliyet türleri ve sıklıkları analiz edilmiştir. Kuruluşunda Kadın Çalışmaları veya Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları şeklinde olan merkezlerin isimlerini Kadın ve Aile Çalışmaları olarak değiştirdiği gözlemlenmiştir. Merkezlerin birçoğunun etkinlik düzeyi düşüktür ve genellikle özel günlerde faaliyet göstermektedir. Aktif olan merkezler başta şiddet olmak üzere, kadın hakları, tarih, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın sağlığı, aile, çalışma yaşamı ve siyaset konularına ağırlık vermektedir. İlgili konuları merkezler konferans, seminer, panel, söyleşi, sosyal/kültürel etkinlikler vb. organizasyonlar ile hedef kitlelerine aktarmaktadır. Araştırma sonuçları, merkezlerde etkinlik ve faaliyetlerin hem içerik hem de sayı açısından artırılması gerektiğini göstermektedir.

In Turkiye, the first step toward establishing women’s research centers at universities was taken by Istanbul University in 1989. As of 2024, 119 out of the 208 universities in Turkiye have women’s research centers. In this study, using quantitative research methods, the activity reports published by women's studies and research centers, their websites and social media between January 2018 and June 2024, were examined to analyze the center names, activity levels, research areas, types and frequency of activities. It was observed that centers initially named Women's Studies or Gender Studies have changed their names to Women's and Family Studies. The activity level of many centers is low, and they generally operate on special days. Active centers focus on issues such as violence, women's rights, history, gender equality, women's health, family, working life and politics. They convey these topics to their target audiences through conferences, seminars, panels, and social/cultural events. The research results show that the activities and events in the centers need to be increased both in terms of content and quantity.
A Panorama of University Women's Studies Research Centers in Turkiye: An Analysis of Study Areas, Activities, and Events
Keywords: Women's Studies; Kadın Araştırmaları