TRANSMİSYON ÇELİĞİ İLE MARTENZİTİK PASLANMAZ ÇELİĞİN SÜRTÜNME KAYNAĞI - ÖZLÜ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ TRANSMİSYON ÇELİĞİ İLE MARTENZİTİK PASLANMAZ ÇELİĞİN SÜRTÜNME KAYNAĞI Mustafa OZLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metaî Eğitimi Anabilim Dal 2002, Sayfa: 82 Kaynak, günümüz endüstrisinin bütün dallarına girerek imalatın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin, insanoğlunun varoluşu ile birlikte bazla devam ettiği dünyamızda yeni birleştirme yöntemlerinin de geliştirilmesi ihtiyacı doğmuştur. Son zamanlarda büyük aşamalar kat etmiş olan sürtünme kaynağı da birçok imalat dalında kullanılmış ve değişik malzemelere uygulanmıştır. Artık oldukça yaygın halde kullanılan sürtünme kaynak sistemi, kullanıldığı yerlere göre diğer kaynak metotları ile de rekabet halindedir. Bir katı hal kaynak yöntemi olarak bilinen sürtünme kaynağı, çeşitli malzemelerin birleştirilmesinde, diğer kaynak yöntemlerine göre daha emniyetli olduğu için tercih edilmektedir. Bu çalışmada, transmisyon çeliği ile martenzitik paslanmaz çeliğin endüstriyel şartlarda sürtünme kaynağı araştırılıp; Bu amaçla sürtünme kaynağı mekanizması, kaynağı etkileyen faktörler, kaynak muayene yöntemleri, sürtünme kaynağı yapılabilen malzemeler, kaynak uygulamaları ve bu parametrelere bağlı olarak kaynak sonuçları incelenmiştir.IV Deneysel çalışmalarda transmisyon çeliği ile martenzitik paslanmaz çelik çifti kullanılmış, deneyler 10-20-30 Mpa'ük basınç değerleri ve 700-1000 (d/dVlık devirlerde yapılmıştır. Kaynak sonrası numunelerin kaynak bölgeleri optik mikroskobi ve SEM ile incelenmiş, oluşan yapılar EDAX ile belirlenirken, Vickers sertlik skalası ile sertlik dağılımı tespit edilmiştir. Yapılan deney çalışmaları sonucunda, transmisyon çeliği ile martenzitik paslanmaz çeliğin endüstriyel şartlarda sürtünme kaynağı ile kaynatüabildiği görülmüş ve çalışma sonuçları dördüncü bölümde verilmiştir.
Friction welding of a low c steel and martensitic stainless steel
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering