ALERJİK ASTIMLI ÇOCUKLARIN ANNELERİNE VERİLEN EĞİTİMİN ASTIM KONTROLÜNE ETKİSİ - KARHAN, ESRA RUŞEN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Alerjik astım çocukluk çağını tehdit eden bir kronik hastalık olup en sık karşılaşılan alerji kaynaklı astımdır. Çocuklara birincil olarak bakım veren anneler olduğu için annelerin eğitimi çocukluk çağı alerjik astımının kontrolünde büyük önem taşır. Bu çalışmanın amacı 4-11 yaş grubu alerjik astımlı çocukların annelerine verilen eğitimin astım kontrolüne ve astım bilgi düzeyine etkisini değerlendirmektir. Veriler 01.06.2022- 30.08.2022 tarihleri arasında toplanmış olup alerjik astım tanısı olan hastalar randomize kontrollü olarak deney (n=38) ve kontrol (n=38) gruplarına ayrılmıştır. Ön test olarak gruplardaki tüm hastalara ve annelerine Kişisel Bilgi Formu, Astım Kontrol Testi Ölçeği, Çocukluk Çağı Astım Bilgi Düzeyi Anketi uygulanmıştır. Deney grubu ile toplam iki hafta ara ile dört görüşme planlanmıştır. Deney grubuna ikinci görüşmede motivasyonel görüşme tekniği kullanılarak sunum şeklinde alerjik astım eğitimi bir kez verilmiş, kontrol grubuna ise rutin bilgilendirme yapılmıştır. Son test aşamasında gruplardaki tüm hastalara sekizinci hafta sonunda Çocukluk Çağı Astım Kontrol Testi , annelerine Astım Bilgi Düzeyi Anketi tekrar uygulanmıştır. Deney grubunda yer alan alerjik astımlı çocukların eğitim öncesi astım kontrol düzeyi %5,3 iken kontrol grubunun eğitim öncesi astım kontrol düzeyi % 10,5'tir. Deney grubunun eğitim sonrası astım kontrol düzeyi % 65,8'dir. Deney ve kontrol grubu arasında eğitim öncesi astım kontrol puanı arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p=0.587). Deney grubu alerjik astımlı çocukların eğitim öncesi astım kontrol düzeyi ve eğitim sonrası astım kontrol düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.01). Ayrıca deney grubu eğitim öncesi ve sonrası astım bilgi düzeylerinde arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). Deney ve kontrol grubu arasında eğitim sonrası astım kontrol puanı ve astım bilgi puanında anlamlı farklılık bulunmuştur(p<0,001). Sonuç olarak alerjik astımlı çocukların annelerine verilen alerjik astım eğitimi sonrası annelerin astım bilgi düzeyinde ve çocukların astım kontrolü düzeyinde artış olduğu belirlenmiştir. Çocukluk çağı alerjik astımın kontrolünde tedavilerin yanı sıra annelerin eğitimi büyük önem taşır. Hemşireler tarafından alerjik astımlı çocukların annelerine verilen eğitimler ile çocuklarda astım kontrolü ve bakım veren annelerin astım bilgi düzeyini olumlu etkilediği kanısına varılmıştır. Alerjik astımlı çocuğu olan annelere yönelik eğitimler planlanıp astım bilgi düzeyi ve astım kontrol düzeyi artırılabilir.

Allergic asthma has become a chronic disease that threatens childhood. Symptoms of most asthma sufferes begin childhood and are the most common allergy induced asthma. Since mothers are the primary caregivers of children, education of mothers is of great importence in the control of childhood allergic asthma. The aim of this study is to evaluate the effect of education given to mothers of children with allergic asthma aged 4-11 years on asthma control. Data were colllected from 01.06.2022 to 30.08.2022 and patients with allergic asthma were randomized into the experimental group (n=38) and control group (n=38). Personal Information Form, Asthma Control Test, And Asthma Knowledge Level Questionnaire were used as pre-tests in the groups. Four interviews were planned with the experimental group, with an interval of two weeks. In the second interview of the experimental group, asthma training was carried out once in the form of a presentation presented using the motivationel interview teknique, while the control group was routinely informed. All post-test groups asthma control test measurement and chıldhood asthma knowledge level quastıonnaire were applied to the patients again. The pre-education asthma control level of children with allergic asthma in the experimental group was % 5,3, while the pre-education asthma control level of the control group was %10,5. The post-training asthma control level of the experimental group was %65,8. There was no difference in asthma control scores before training between the experimental and control groups (p= 0.587). A significant difference was found between the asthma control levels before the education and the asthma control levels after the education of the children with allergic asthma in the experimental group (p<0,001). In addition, a significant difference was found between the asthma knowledge levels of the experimental group before and after the education (p<0.001). A significant difference was found between the experimental and control groups in the post-training asthma control score and asthma knowledge score (p<0,001). As a result, it was determined that asthma knowledge level of mothers and asthma control levels of chıldren increased after allergic asthma education given to mothers of children with allergic asthma. In addition to treatments in childhood allergic asthma, environmental control and education of parents, especially mothers , are of great importance in the control of the disease. It has been concluded that the training given by nurses to mothers of children with allergic asthma has a positively effect on asthma control in children and the level of asthma knowledge of their caregivers. Asthma knowledge and asthma control levels can be increased by planing trainings for mothers of chıldren with allergic asthma.
The effect of education given to the mothers of children with allergic asthma on asthma control
Keywords: Halk Sağlığı