DEPREM SONRASI BARINMA SORUNUNUN EĞİTİME YANSIMALARI: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - SELVİ, SELÇUK (Fırat Üniveristesi, 2026)
DEPREM SONRASI BARINMA SORUNUNUN EĞİTİME YANSIMALARI: ELAZIĞ ÖRNEĞİ Selçuk SELVİ Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü KAMU YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI Kamu Yönetimi Programı Şubat 2026, Sayfa: X + 110 Türkiye'de afetlerin yaşanma sıklığı dikkate alındığında önlemlerin alınmasının zorunluluğu daha iyi görülmektedir. Özellikle depremlerin hem can kaybına ve hem de mal kaybına neden olması tedbirli olmayı gerektirmektedir. Sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne kadar geçen zamana bakılacak olursa çok büyük depremlerin meydana geldiği ve etkilerinin uzun süre devam ettiği görülmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde afetlerin tanımı ve etkileri üzerinde durulmuştur. 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 tarihlerinde meydana gelen büyük depremlerin genel etkilerinin yanı sıra Elazığ özelindeki etkileri sonraki bölümlerde ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Elazığ depremiyle birlikte ilde ortaya çıkan barınma sorunu kira artışlarına neden olmuştur. Barınma sorunu ile birlikte eğitimde aksamalar yaşanmaya başlamıştır. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri Türkiye tarihinin en çok etkiye sahip depremleri olarak tarihe geçmiş olup Elazığ'ı da etkilemiştir. Kahramanmaraş depremleri neticesinde Elazığ özelinde devam eden barınma sorunlarına ve eğitime etkilerine çalışmada ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Çalışma nitel bir araştırma olup fenomenoloji deseni kullanılmıştır. 30 veli ve 15 öğretmen ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerde gerek velilerden ve gerekse öğretmenlerden bu konuda düşünceleri sorulmuş ve çalışmada bu görüşmeler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular deprem sonrası koordinasyon sorunlarının olduğu, konut temininde sıkıntılar yaşandığı, kiralarda fahiş artışların yapıldığı, göçlerin yaşandığı, göçlere bağlı olarak öğrencilerin öğrenme ortamlarının değiştiği ve öğrencilerin başarılarının düştüğünü göstermiştir.. Ayrıca analizler neticesinde elde eden bulgulara dayalı olarak önerilere yer verilmiştir. Bu öneriler insani yaşam standartlarına uygun geçici barınma çözümlerinin bulunması, kalıcı konutlara geçişin hızlandırılması, eğitim süreçlerinin daha verimli olacak şekilde planlanması gibi önerilerdir. "Depremlerden Sonra Barınma Sorununun Eğitime Yansımaları: Elazığ Örneği" adlı çalışmada elde edilen bulgular ile daha sonra meydana gelebilecek depremlerde alınması gereken önlemleri ortaya koyma ve zararları mümkün olduğunca azaltma çalışmalarına katkı sunmak amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Deprem, Barınma, Eğitim, Afetlerin Etkileri, Depremin Sosyal Etkileri
The impact of post-earthquake housing problems on education: The Elazığ example
Keywords: Kamu Yönetimi