KOLOREKTAL TÜMÖRLERDE TELOMERAZ AKTİVİTESİ VE APOPİTOZİS İLE İLİŞKİSİ - PEHLİVAN, SULTAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Kolorektal tümörler sık görülen tümörlerden biridir. Histopatolojik olarak hiperplastik polip, adenomatöz polip ve karsinom tipinde ortaya çıkarlar. Hiperplastik polipler benign, adenomatöz polipler malignite potansiyeli olan, adenokarsinomlar ise malign tümörlerdir. Tümör oluşumunda hücre ölümü/hücre yaşamı dengesi önemlidir. Apopitoz kaybı ve tümör hücrelerince oluşturulan telomerazın aktivitesi, tümör hücrelerinin apopitozdan kaçmasına ve tümör oluşumuna katkıda bulunmaktadır.Çalışmamızın amacı immunhistokimyasal belirleyicilerle kolorektal tümörlerde apoptozis ve telomeraz aktivitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.Laboratuvarımızda 2002-2007 yılları arasında tanı almış adenokarsinom, hiperplastik polip, adenomatöz polip ile tümörsüz barsak dokusunun 20 örneğinin H-E preparatlarında histolojik bulgular değerlendirildi ve immunhistokimyasal olarak apoptozis için Bax, Bcl-2, AIF; telomeraz için hTERT uygulandı.Sonuçta, tümörsüz barsak dokusu ve hiperplastik polipler arasında apoptozis ve telomeraz aktivitesi açısından anlamlı bir ilişki bulunmazken, telomeraz aktivitesinin adenom ve karsinom olgularında gittikçe arttığı görüldü. Proapoptotik proteinlerden AIF, Bax'a göre daha değerli bir belirleyici idi. Antiapoptotik proteinlerden Bcl-2'nin ve telomeraz aktivitesini değerlendirmek amacıyla kullanılan hTERT'ün boyanma yoğunluğunun hiperplastik poliplerle adenomatöz polipler ve karsinomlar arasında anlamlı bir belirleyici olarak kullanılabileceği ancak adenomatöz poliplerle karsinomlar arasında bu özelliğin olmadığı ve daha geniş serilerde çalışılması gerektiği kanısına varıldı.Anahtar Kelimeler: Kolorektal tümör, apopitozis, hTERT, immunohistokimya

Telomerase Activity in Colorectal Tumors and Relation with ApoptosisColorectal tumors are the ones which seen very often. Histopathologically, appear as the type of hyperplastic polyp, adenomatous polyp and carcinoma. Hyperplastic polyps are benign tumors; adenomatous polyps have malignite potential, and adenocarcinomas are malign tumors. At tumorogenesis, the balance of cell death and living is important. Loss of apoptosis and the telomerase activity induced by tumor cells help the tumorogenesis and the tumor cell escaping from apopitosis.Aim of study is to evaluate the relation between apopitosis and telomerase activity in colorectal tumors by immunohistochemical marker.In our laboratory, histological findings were evaluated on the H-E staining of 20 specimens of nontumoral colon tissue, hyperplastic polyp, adenomatous polyp and adenocarcinoma which have taken diagnosis between 2002-2007. İmmunohischemically, Bax, Bcl-2, AIF for apoptosis, hTERT for telomerase were applied.As a result, between nontumor colon tissue and hyperplastic polyp, a meaningful relation wasn?t found, while telomerase activity increased in adenomas and carcinomas subjects continually. AIF, one of the proapoptotic proteins, was more valuable marker than Bax. It was received that the paint situation of hTERT , which is be used for the aim to evaluate the telomerase activity and antiapoptotic Bcl-2 can be used as a meaningful marker between hyperplastic polyps and adenomatous polyps or between hyperplastic polyps and carcinomas. But there was no this speciality between adenomatous polyps and carcinomas. It was received that should be studied about this topic in largely series.Key words: Colorectal tumor,apoptosis, hTERT,immunohistochemistry
Telomerase activity in colorectal tumors and relation with apoptosis
Keywords: Patoloji