Fırat Üniversitesinde Akademik Eğitimine Devam Eden Suriyeli Kadın Öğrencilerin Yaşadığı Sorunlar Üzerine Bir Araştırma-Fırat Üniversitesi Örneği - Karakaya, Handan; Ayhan, Abide (Fırat University, 2026)
2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı, Suriyeli bireyleri kitlesel zorunlu göçe maruz bırakmıştır. Bu göç süreci, çeşitli sosyal, ekonomik ve kültürel sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Göçmen nüfus içerisinde kadınlar, çocuklar ve yaşlılar önemli bir çoğunluğu oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’de yükseköğretim kurumlarında eğitim gören Suriyeli öğrencilerin sayısı da artmıştır. Üniversitemizde de kayda değer sayıda Suriyeli kadın öğrencinin öğrenim görmesi, bu çalışmanın tasarlanmasına zemin hazırlamış ve söz konusu öğrencilerin yaşadığı sorunların incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmamız toplumsal cinsiyet perspektifiyle Suriyeli kadın öğrencilerin yükseköğretim süreçlerinde karşılaştıkları güçlükleri anlamayı amaçlamaktadır. Savaş ve çatışma ortamı nedeniyle 2011 sonrasında Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan ve yükseköğretime katılım sağlayan Suriyeli kadın öğrenciler, eğitimlerine devam ederken çok boyutlu sorunlarla yüz yüze gelmektedir. Bu çalışma, göçmen kimliğiyle dezavantajlı bir konumda bulunan kadınların yükseköğretim alanındaki deneyimlerini anlamaya odaklanmaktadır. Çalışmanın temel amacı, Elazığ ili Fırat Üniversitesi’nde eğitim görmekte olan Suriyeli kadın öğrencilerin bu süreçte karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Nitel araştırma yöntemine ve fenomenolojik desenle yapılandırılan çalışmada, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2022-2023 akademik yılı içerisinde Fırat Üniversitesi’nde eğitim alan Suriyeli kadın öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem ise, bu evrenden amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 15 Suriyeli kadın öğrenciden oluşmaktadır.

The Syrian Civil War, which began in 2011, has led to mass displacement, forcing many Syrians to migrate. This process has created numerous social, economic, and cultural challenges. Women, children, and the elderly make up a significant part of this migrant population. In recent years, the number of Syrian students in Turkish universities has increased. The notable presence of Syrian female students at our university has led to the development of this study.This research aims to understand the challenges faced by Syrian female students in higher education from a gender perspective. Having fled conflict and instability, these students face multiple difficulties in continuing their education. The study focuses on their experiences as women and as migrants in a host country.The main goal is to identify the problems encountered by Syrian female students at Fırat University in Elazığ and to suggest potential solutions. The study adopts a qualitative research design with a phenomenological approach. Data was collected through semi-structured interviews. The research population includes Syrian female students enrolled in the 2022-2023 academic year, and the sample consists of 15 participants selected through purposive sampling.
A Study on the Problems Faced by Syrian Female Students Continuing Their Academic Education at Fırat University – The Case of Fırat University
Keywords: Women's Studies; Kadın Araştırmaları