Kangal Köpeklerinde Böbreklerin Bilgisayarlı Tomografi ile Üç Boyutlu İncelenmesi - Atalar, Ömer; Koç, Mustafa; Alklay, Asuman Arkaş; Arı, Hasan Hüseyin (Dicle Üniversitesi, 2017)
Literatür taramaları sonuçlarına göre; Kangal köpeklerinde böbreklerin, iki ve üç boyutlu incelenmesi üzerinde; herhangi bir çalışma bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu araştırmanın amacı, Kangal köpeklerinde ilk kez; çok detektörlü bilgisayarlı tomografik görüntüler kullanılarak, böbreklerin lokalizasyonunu ve ölçümlerini incelemektir. Çalışmada, 5 erkek ve 5 dişi olmak üzere toplam 10 erişkin Kangal köpeğinden faydalanılmıştır. Multidetektör bilgisayarlı tomografi (MDBT) cihazından elde edilen görüntüler, üç boyutlu (3D) modelleme yazılımı (VITAL, Vitrea 2, HP XW6400 Workstation, ABD) ile, böbreklerin 3D modelinin oluşturulması için kullanılmıştır. Böbreklerin yerleşim alanları, en, boy ve kalınlıkları ile merkezlerinin columna vertebralis’e olan uzaklıkları ölçülmüş ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bir materyal hariç bütün hayvanlarda, sağ böbrek ölçümleri sol böbrekten daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Bir dişi köpekte, sağ böbrekte rotasyon anomalisi olduğu saptanmıştır. İstatistiksel analiz sonuçlarında ise anlamlı bir istatistiksel fark gözlenmemiştir. Araştırma sonuçlarının, hem anatomi alanındaki incelemelere, hem de ileride yapılacak benzer alanlardaki çalışmalara kaynak teşkil edeceği kanaatine varılmıştır

It has been found that there is no study done with two and three dimensional imaging related to kidneys of the Kangal dogs in the literature review. The aim of this investigation is to seen that for the first time in Kangal dogs; to obtain the measurements and localizations of the kidneys using the multidetector computed tomography (MDCT) image. In the study, 5 males and 5 females of a total of 10 adult Kangal dogs were used. The images obtained from MDCT were stacked and overlaid to reconstruct the 3D model of the kidneys using 3D modeling software (VITAL, Vitrea 2, HP XW6400 Workstation, USA). The locations of kidneys, their width, length and thickness, and their distance from columna vertebralise of the centers were measured and analyzed statically. In all animals except one material, right kidney measurements were higher than in the left kidney. In a female dog, rotation anomaly was detected in the right kidney. Whereas, no significant statistical difference was observed in the statistical analysis results. It has been concluded that the results of the research will be a source for both anatomical investigations and similar studies in the future.
Three-Dimensional Analysis with Computed Tomography of Kidneys in the Kangal Dogs
Keywords: Veterinary Surgery; Veteriner Cerrahi