Suriyeli öğrencilere yönelik Türkçe öğretiminde materyal kullanımı - Biçer, Nurşat; Demir, Sezgin (My University, 2020)
Türkiye’de yaşayan Suriyeli öğrencilerin eğitim ve öğretimlerini devam ettirebilmelerinde oldukçaönemli olan Türkçe derslerinin etkili ve kalıcı olmasında materyaller büyük rol üstlenirler.Kullanılan materyallerin öğrenciye uygunluğu, pratikliği, çoklu öğrenmeye uygunluğu, kültüraktarımını sağlaması, temel dil becerilerini geliştirmesi beklenmektedir. Beklenen bu niteliklerinsağlanmasında da öğretmen önemlidir. Bu çalışmada Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretenöğretmenlerin materyal hazırlama, geliştirme ve kullanma durumlarına ilişkin görüşlerininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerden görüş alınarak materyallerinTürkçe öğretimine yansımaları ortaya konmuştur. Çalışmada nitel araştırma desenlerindenolgubilim kullanılmıştır. Çalışma, amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen Kilis ilinde SuriyelilereTürkçe öğreten 11 öğretmenle yürütülmüştür. Veri toplamak için yarı-yapılandırılmış görüşmeyöntemiyle gerçekleştirilen görüşmeler ses kayıt cihazıyla kaydedilmiş, bilgisayar ortamında yazılıhâle getirilmiştir. Verileri analizinde içerik analiziyle betimsel analiz birlikte kullanılmış, yapılananalizin güvenilirliği için iki kodlayıcı veriler üzerinde çalışmıştır. Çalışmanın sonuçlarıdeğerlendirildiğinde öğrencinin ve öğretmenin olumlu düşüncelerine karşılık süreçte önemlieksikliklerinin olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Dil ve Dil Bilim