ACENTELERİN DENKLEŞTİRME İSTEMİNİN BELİRLENMESİNDE GELİRİN TESPİTİ VE MUHASEBELEŞTİRME SORUNU: ÇÖZÜM ÖNERİSİ - Hatipoğlu, Ayşe Gül (Fırat University, 2012)
Denkleştirme istemi, acentelik sözleşmesinin sona ermesiyle acentenin oluşturduğu müşteri çevresinden yararlanmaya devam eden işletmenin, sözleşmenin sona ermesiyle ücret hakkını kaybeden acenteye ödediği bir karşılıktır. Denkleştirme istemi hukuk yazınında ve Yargıtay kararlarında kabul görmekle birlikte, Ülkemizde bu konuya ilişkin ilk kanuni düzenleme 01.07.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yapılmıştır. Ancak Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda denkleştirme istemi miktarının belirlenmesi ve hesaplanma şekillerine yer verilmemiş, sadece denkleştirme isteminin üst sınırına açıklık getirilmiştir. Bu çalışmada Yeni Türk Ticaret Kanunu doğrultusunda acentenin denkleştirme istemi konusu ele alınmıştır. Bu doğrultuda Yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki acente ve denkleştirme istemine ilişkin düzenlemeler ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve denkleştirme isteminin belirlenmesine ilişkin sorunlar ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler: Acente, Denkleştirme İstemi, Türk Ticaret Kanunu.