SİVAS DEMİR-ÇELİK FABRİKASI CÜRUFUNUN YOL STABİLİZASYONUNDA KULLANILMASININ ARAŞTIRILMASI - KİZİRGİL, MUSTAFA ETHEM (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ SİVAS DEMİR -ÇELİK FABRİKASI CÜRUFUNUN YOL STABİLİZASYONUNDA KULLANILMASININ ARAŞTIRILMASI Mustafa Ethem KİZİRGİL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 47 Bu çalışmada, demir- çelik fabrikalarında yan ürün olarak çıktıktan sonra atılan cürufun, yol stabilizasyonunda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Cüruf, yüksek fırınlarda sıcak maden üretimi sırasında cevherin demir dışındaki bileşenleri ile eritme işlemi için ortama eklenen maddelerin, madenden ayrılarak oluşturdukları maddedir. Çıkan cürufun çok az bir kısmı granüle cüruf haline getirilerek değerlendirilmektedir. Geriye kalan kısmı atıl olarak depolan maktadır. Zemin-çimento stabilizasyonu, zemine belirli bir oranda çimento katılarak, sertleşme başlamadan önce optimum su içeriğinde, maksimum yoğunluk elde edilinceye kadar sıkıştırılmasıdır. Üniversite kampüsünde yapılmakta olan bir bina temel kazısından alınan zemin ile, zemin-çimento ve zemin-çimento-cüruf karışımları üzerinde bir dizi deneyler yapıldı. Sonuç olarak, stabilizasyon amacıyla zemine çimento katıldığında, zeminin mukavemetinin arttığı, çimentonun belli bir kısmının yerine cüruf kullanılması durumunda bu değere yakın mukavemetlerin elde edilebileceği görülmüştür. Ayrıca yapılan ekonomik analize göre, çimentonun belli bir kısmının yerine cüruf kullanılması durumunda gerekli mukavemetlerin daha ekonomik şartlarla elde edilebileceği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Cüruf, Stabilizasyon, Zemin.

II ABSTRACT MASTERS THESIS THE INVESTIGATION OF USING SIVAS IRON-STEEL FACTORY'S SLAG IN ROAD STABILIATION Mustafa Ethem KİZİRGİL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department Civil Engineering 2001, Page: 47 In this study, the waste slag at the iron-steel factories was investigated to use on road stabilization. Slag is a waste material which is obtained during the production of hot mine in blast furnaces. The small part of slag is used as granule. The rest are stored as waste material. Soil-cement stabilization, is compress soil by mixing at a certain rate cement until the max density is operated with optimum water rate before stiffen is started. Many experiments were made with the mixture of soil- cement-slag, soil- cement and soil taken from the foundation of a building at the University campus. As a result, it was found that when the cement was added to soil, the strength of soil was increased, and also when a small amount in of slag was used place of cement, a close strength would be obtained. According to the economic analysis, the necessary strengths could be gained more economically by this way. Key Words: Slag, Stabilization, Soil.
The Investigation of using Sivas Iron-Steel Factory's slag in road stabilization
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering