Orta kulak cerrahisi sonrası oluşan bulantı ve kusmada droperidol, metoklopramid, propofol ve ondansetronun etkinliği - Karlıdag, Turgut; Kaygusuz, İrfan; Beştaş, Azize; Keleş, Erol; Demirbağ, Ertan; Yalçın, Şinasi (My University, 2002)
Amaç: Orta kulak cerrahisi sonrası oluşan bulantı-kusmanın profilaktik tedavisinde düşük doz propofol, metoklopramid, ondansetron ve droperidolün etkinlik ve güvenilirliği rastgele seçimli, çift-kör ve prospektif bir çalışma düzeneğiyle araştırıldı. Hastalar ve Yöntemler: Kronik otit veya sekeli nedeniyle orta kulak cerrahisi uygulanan, ASA l-ll 101 hasta (34 kadın, 67 erkek; yaş dağılımı 16-53) rastgele seçimle beş gruba ayrıldı. Ekstübasyondan beş dakika önce her bir gruba propofol (n=21, 0.5 mg/kg), droperidol (n=19, 20 mg/kg), metoklopramid (n=23, 0.2 mg/kg), ondansetron (n=21, 4 mg) ve plasebo (n=20, %0.9 NaCI) intravenöz olarak uygulandı. Bulgular: Ameliyattan sonraki ilk üç saatlik dönemde droperidol alan hastaların hiçbirinde, ondansetron ve propofol gruplarının %71.4'ünde, metoklopramid grubunun %52.1'inde ye kontrol grubunun %35'inde bulantı-kusma görülmedi. Üç ile 24 saat arasındaki dönemde ise bulantı-kusmayı en iyi kontrol eden ajanın ondansetron (%90.4) olduğu görüldü; bunu droperidol (%84.2), propofol (%57.1), metoklopramid (%47.8) ve plasebo (%40) izledi. Erken ve geç dönemde bulantı-kusma görülmeyen hasta sayısı, metoklopramid grubu dışında, kontrol grubundan anlamlı derecede fazla bulundu (p<0.05). Gruplar arasında ilaçların yan etkileri açısından anlamlı fark görülmedi. Sonuç: Orta kulak cerrahisi sonrasında bulantı-kusmanın önlenmesinde erken dönemde droperidolün, geç dönemde ise ondansetronun daha etkili olduğunu saptadık.
Keywords: İleriye dönük çalışma; Propofol; Ameliyat sonrası bulantı ve kusma; Çift kör metot; Anestezi; genel; Droperidol; Ondansetron; Otolojik cerrahi prosedürler; Metoklopramid; Antiemetikler