BEYÂNÜ'L-HAK (1-3. CİLTLER): İNCELEME-EDEBİYAT VE EĞİTİMLE İLGİLİ METİNLERİN İRDELENMESİ - CEVHER, TAHA YASİR (Fırat Üniveristesi, 2013)
Dergi incelemesi, araştırmacıların üzerinde çalıştıkları konular için ilk elden malzeme ve bilgi sunması bakımından oldukça önemlidir. Ayrıca dergiler, yayımlandıkları yılların siyasi, tarihi ve sosyal yönleri başta olmak üzere bütün yönlerini bilmemiz ve tanımamız bakımından önemli kaynaklarıdır.Bu çalışma 1908-1912 tarihleri arasında yayın hayatında kalan, Şehrî Ahmet Efendi'nin sahibi olduğu, Mustafa Sabri Efendi'nin başyazarlığını yaptığı, haftalık periyotla çıkan Beyânü'l-Hak dergisinin 1-3. Cilt, 1-78. sayılarını içermektedir. Yayımlandığı dönemin alt-üst oluşlarını yansıtmanın yanı sıra ilmî, edebî ve siyasi yönüyle de Beyânü'l-Hak dergisi incelenmeyi hak eden bir yayın organıdır.Çalışma, ?giriş?, ?inceleme? ve ?seçilmiş metinler?den oluşmaktadır. Giriş kısmında, dönemin siyasi ve sosyal olayları ve kültür hayatı hakkında bilgiler verilmiştir. İnceleme kısmında Beyânü'l-Hak dergisinin başyazarı Mustafa Sabri Efendi hakkında bilgiler verilmiş, derginin şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuştur. Buna ek olarak bu bölümde yazılar, yazar adına ve konularına göre tasnif edilmiştir. Seçilmiş metinler bölümünde ise ilgililer için faydalı olacağına inanılan, edebiyat ve eğitimle alakalı yazılar günümüz Türkçesine aktarılarak sunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Beyânü'l-Hak, Medrese, Matbuat, Mustafa Sabri Efendi.

Journal investigation is highly important for researchers, as it provides first hand information and material for the subjects they are working on. In addition, journals are valuable resources, as they fully reflect the political, historical, social and all other aspects of the eras they have been published.This study is about Volumes 1-3, Issues 1-78 of the weekly Beyânü?l-Hak journal, which was published during the 1908-1912 period, owned by Şehrî Ahmet Efendi, and edited by Mustafa Sabri Efendi. As well as reflecting the higher and lower events of the era, the journal had a scientific, literary and political character, which made Beyânü?l-Hak a publication worth investigating.The study is consisting of ?introduction?, ?investigation? and ?chosen articles?. In the introduction section, information have been provided about the political and social events, as well as the cultural life of the era. In the investigation section, an introduction has been provided about Beyânü?l-Hak journal editor Mustafa Sabri Efendi, and the shape and content of the journal have been discussed. Also in this section, the articles have been classified in accordance to their authors and subjects. And in the chosen articles section, various articles regarding literature and education, which we believe would be worthwhile for those who are interested, have been given in contemporary Turkish.Keywords: Beyânü?l-Hak, Madrasa, Press, Mustafa Sabri Efendi.
Beyânü'l-Hak (1st-3rd volumes): Investigation-analysis of literature and education related texts
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Türk Dili ve Edebiyatı